Veszprém

2014.05.25. 17:39

Nagy idők nagy emberei - Hősök napja Veszprémben

Nagy idők nagy embereire emlékezünk ma, akiknek nagysága nem hírnevükben, hanem bátor helytállásukban rejlik.

Szabó Péter Dániel

Porga Gyula, Veszprém polgármestere mondta el mindezt vasárnap, a hősök napja alkalmából rendezett programsorozat zárásán az alsóvárosi temetőben található világháborús emlékműnél.

- Nagyszerű hősök az elődeink, akik életüket és vérüket áldozták Magyarországért, amikor a hazának szükség volt bátor fiaira. Valódi hazafiak voltak veszprémi védői a háborús időkben, amikor megvédték városunkat az ellenségtől s megőrizték nekünk: hálás utódaiknak. Veszprém háborús hősei azonban nemcsak katonák, hanem családtagok is. Apák és fiúk, nagyapák és dédapák, akik nem önös érdekből, hanem családjuk és városuk szálltak harcba az ellenséggel. A hősök napján katonáink mellett a háború polgári áldozatairól is meg kell emlékeznünk. A harcokban ugyanis az ember elveszíti az arcát és nevét, sokszor életét is, amelynek kioltásához embernek nincs joga - mondta el a megjelent aktív és nyugállományú katonák és civilek előtt a világháborús hősi emlékműnél tartott megemlékezésen Porga Gyula.

Szücs József mérnök ezredes, az MH Légi Vezetési és Irányítási Központ parancsnoka megemlékező beszédében kiemelte, közös felelősségünk megadni a tiszteletet azoknak, akik történelmünk során helytálltak, s életüket adták nemzetünkért.

- Fennmaradásunk nem a véletlen vagy a jó szerencse műve, hanem olyan szerzett jog, amelyért hőseink vérével fizettünk. Olyan bátor emberek hosszú sorával, aki fegyverrel a kézben szolgálták hazánkat, hogy családjuk és az ország békében és szabadságban élhessen - mondta el Szücs ezredes.

Ezt követően Nagy Károly kanonok és Szabó György alezredes, református tábori lelkész emlékezett a hősökre, s mondtak el egy-egy imát az elesettekért. A megemlékezés koszorúzással folytatódott, a megyeszékhely önkormányzata mellett a veszprémi katonai alakulatok parancsnokai, valamint egyéb katonai és civil szervezetek is elhelyezték a tisztelet koszorúit a világháborús emlékmű lábánál. Az ünnepség a szózat és a takarodó hangjaival zárult az alsóvárosi temetőben, a zenei betétekért ezúttal is a Katona János alezredes vezette MH Légierő Zenekar Veszprém felelt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!