Veszprém

2014.03.13. 17:00

Mit mond Szent Benedek regulája?

Veszprém - Kedves előadója volt a Pannon Egyetem éjszakai előadás-sorozatának. A pannonhalmi főapátot, Várszegi Asztrikot várta a közönség. A téma nem ígérkezett könnyűnek, Szent Benedek regulájának emberképe volt napirenden.

Őrsi Ágnes

Ahogyan Asztrik atya is fogalmazott, nehéz a témáról beszélni, hiszen szekularizált világban élünk, és egyáltalán nem ismert a szerzetesség, mint fogalom. A szerző, a későbbi szent, Nursiai Benedek 480 körül született. Rómában taníttatták, később remete lett, majd mégis közösségben élt, a tagjai által egymást támogató közösségnek írt regulát, azaz szabályzatot. Szent Benedek regulája ma is nagyon korszerűnek számító ajánlásokat tartalmaz, kitételei nem véletlenül találhatók meg a divatos menedzser-szakirodalomban.

A vezető inkább a közösség szeretetére törekedjék, mint arra, hogy féljenek tőle, idézte a főapát (Fotó: Penovác Károly) 

Amellett, hogy látszólag az adott közösség életének minden percét meghatározza, végtelen bölcsességgel kínál alternatívát a megvilágosodást kereső ember mindennapjaihoz. Az újra meg újra kiadott kicsi könyv amelyhez fűztek ugyan kiegészítéseket, születtek magyarázatai, az alaptextusa mégis változatlan maradt 1500 éve a mindennapi életről szól, 73 fejezetben ad gyakorlatias tanácsokat.

Ma a világon 320 bencés szövetség él, a Bencés Konföderáció mintegy 20 kongregációból, kolostorok rendszeréből áll. A regula egyrészt a szerzetesi hagyományokba ágyazódva érvényesül, másrészt a szerzetes-közösségen kívül élők számára is abszolút megszívlelendő. Mert például ki tudna vitatkozni azzal, hogy a közösség érdekeit korlátok kell, hogy védjék, hogy a vezető inkább a közösség szeretetére törekedjék, mint arra, hogy féljenek tőle, hogy az emberi kapcsolatok alapja a diszkréció, empátia és megértés legyen.

 

)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!