Veszprém

2014.12.22. 18:26

Még nem veszélyes a tavaszias időjárás

Veszprém – Az más kérdés, hogy lesz-e böjtje annak, hogy december végén hó helyett napfény fogad minket. Ismerős a helyzet?

Balassa Gergő

1989-ben ezen a napon hasonló helyzetet tárt olvasói elé a Napló akkori írásában.

„Az ember örömmel fogadja a jótékony napsugarak simogatását. A kisgyerekek boldogan tárják orcájukat a napfény felé, önfeledten játszanak, futkosnak a jó levegőn. Több mint egy hete a természet is tavaszt érez. Újra zöldell a fű, lassan a rügyek is kibújnak. De nem lesz-e böjtje ennek a „tavaszidézőnek”? Erre kerestük a választ. A véletlen hozta utamba dr. Iváncsics Józsefet, a Tolna Megyei ÁG Szakszolgálati Állomásának vezetőjét, a nemesvámosi termelőszövetkezet tanácsadóját. Őt kérdeztem: jogos-e az aggodalom?

– Egyelőre nem jelent veszélyt a jövő évi termésre a tavaszias idő. A talaj nem melegedett fel annyira, hogy a tápanyag felszívódna. Így még nem indultak idő előtti fejlődésnek a növényeink. Sőt! A kései vetéseknek kifejezetten jót tesz e melegebb levegő. Megerősödhetnek, behozhatják az őszi késést.

A kora őszi zordabb idő hatására a búza visszahúzódott, levélfelületét csökkentette. Most a melegben ezek a kalászok is megerősödhetnek.

– A hótakaró hiánya nem hat a jövő évi termésre?

– Nem, egyáltalán nem. A vastag hótakarónak csak a nagy hidegben van jelentősége. Akkor véd a fagy ellen. Jelenleg – a meteorológiai
előrejelzések szerint – fagykárok nem várhatóak.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!