Veszprém

2014.11.21. 15:50

Márton-napi búcsú ötödször

Németbánya - Ötödízben rendezte meg az alig több mint száz lelket számláló falu önkormányzata és civil szervezetei a Márton-napi búcsút.

Kiss Albertné

Évszázadokkal ezelőtt is Szent Márton volt a falu védőszentje, már akkor is, amikor még temploma sem volt a községnek. A másfél évtizede magán- és közadakozásból felépült kápolna természetesen a korábbi védőszent nevét kapta. Az új idők Márton-napjai alkalmával felidézik a lakók a régi idők búcsújának hangulatát, amikor még a falunak több mint négyszáz lakója és két kocsmája volt. Akkor még mindkét ivóban három napig tartott a vigalom. Az asszonyok egész héten át tisztogatták a házat, sütöttek-főztek, libát hizlaltak, majd levágták a búcsúi malacot is, hogy a család a távoli rokonokkal együtt felhőtlenül örülhessen egymásnak.

Az itt élő vállalkozók és civil szervezetek jóvoltából ismét libacombos csemege került az ünneplők asztalára
Fotó: Kiss Albertné

A '48-as kitelepítés után minden megváltozott. A falu lakossága a felére csökkent, a boltíves házakat többnyire városi emberek lakják már.

Az idei Márton-nap is fáklyás felvonulással kezdődött. A lampionokat még délelőtt elkészítették a gyerekek, ezalatt a férfiak derekas munkát végeztek a falu főterén. Ismét libacombos csemege került az ünneplők asztalára, majd Piller Károly pápai énekes lépett a faluház színpadára. Az előadott Máté Péter-dalokat, musicalrészleteket együtt énekelte és vastapssal jutalmazta a hálás közönség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!