Veszprém

2015.03.27. 17:19

Ma este van a Föld órája

Veszprém - Mit tehetünk a környezetünk védelméért? Többet, mint gondolnánk. Ezt az üzenetet szeretné tudatosítani az emberekben a Föld Órája akció.

Szám Dorottya

162 ország több mint 7000 városa csatlakozott a kezdeményezéshez, amellyel a környezet- és energiatudatosság fontosságára szeretnék felvívni a figyelmet. 2007 óta minden márciusban egy órára kialszik a díszvilágítás a világ legtöbb nagyvárosában.

Megyénk négy települése, Veszprém, Tapolca, Alsóörs és Öskü is csatlakozott a Föld Órája kezdeményezéshez. Öskü önkormányzata a klímavédelmi akcióhoz csatlakozó polgárokat március 28-án várják a polgármesteri hivatal épülete előtt. Este fél kilenckor ünnepélyesen lekapcsolják a közintézmények világítását és egy órás sétát tesznek mécsesekkel a faluban.

Tapolcán három helyszínen, a Malom-tó peremén, a Szentháromság szobor és a Trianon Emlékpark környékén kapcsolják le a díszkivilágítást a Föld óráján - tudtuk meg Bakosné Czanka Brigittától, a Városüzemeltetési Csoport vezetőjétől. Hozzátette, a város közvilágításának lekapcsolására a közlekedés zavartalansága és a közbiztonság megőrzése miatt nincs lehetőség.

Díszkivilágításban a veszprémi Margit-templom. Ma este világszerte lekapcsolják egy órára a fölösleges világítást
Illusztráció: Balogh Ákos

Hetesi Zsolt fizikus szerint a kezdeményezés jelentősége nem a megtakarított áramban rejlik, hanem az üzenetében.

- Amennyiben életünk minden napján hasonlóan járnánk el, azaz takarékoskodnánk az árammal, villamos fogyasztásunkat akár 30 százalékkal is képesek lennénk csökkenteni.

A veszprémi Csalán Egyesület fontosnak tartja, hogy a Föld Óráját minél többen áramszünetben töltsük el - nyilatkozta a Naplónak Szalay Tímea környezetmérnök, a Csalán Egyesület elnöke.

- Ez a lépés nem csak az energiatakarékosságra hívja fel a figyelmet, hanem azokra a lehetőségekre is, amelyet csak a sötétben tudunk átélni. Lecsendesedhetünk, akár választhatunk magunknak csillagot vagy gyönyörködhetünk az esti tájban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!