Veszprém

2014.11.20. 17:41

Lomtalanítás alulnézetből

Veszprém – Továbbra is ellentétes a megítélése a tavaly tavasszal bevezetett kézből kézbe lomtalanításnak: a szolgáltató szerint az új rendszer bevált, tisztább lett a város, a házkezelők egy része ennek az ellenkezőjére tud példákat.

Tremmer Tamás

A korábban megszokott, évi rendszerességű lomtalanítást tavaly tavasztól az úgynevezett kézből kézbe lomtalanítás váltotta fel, lakossági kérésre a szolgáltató évi egy alkalommal díjtalanul házhoz küld egy autót. Az új rendszer nem mindenkinek tetszik, ez derült ki a társasházkezelők veszprémi összejövetelén. Többen szóvá tették: gondot okoz a lakóknak, hogy órákig őrizniük kell a lomot, mert nem tudják, mikor érkezik a kukásautó

Szabó Ferenc közös képviselő – ahogy ő fogalmazott – alulnézetből mondta el a tapasztalatait. A lakástulajdonosok nem veszik igénybe ezt a szolgáltatás, mert nem érnek rá. Ehelyett az alagsorban rakják le a feleslegessé vált holmikat. Ő is elszállíttathatná, csakhogy egy személy egy évben csak egyszer kap időpontot. Más választása nem lévén, szól a guberálóknak, akik kiválogatják az értéket, a többit pedig ott hagyják. Szerinte most is lomizás van, csak másként.

A kézből kézbe lomtalanítás lényege, hogy őrizetlenül ne maradjon lom a házak tövében, az út mentén, mert akkor óhatatlanul széttúrják (Archív fotó: Tremmer Tamás)

Gősi Zoltán, a „VHK” Veszprémi Hulladékgazdálkodási Közszolgáltató Nonprofit Kft. ügyvezetője nem titkolta, hogy az új rendszert ő honosíttatta meg más városokban szerzett tapasztalatai alapján. A korábban meghirdetett lomtalanítás idején szemétben úszott Veszprém, a guberálók széthordták a lomokat, ráadásul kitett hulladék 80 százaléka nem lomtalanítási hulladék – veszélyes hulladék, építési törmelék – volt. Ez a helyzet mára megszűnt. Szerinte a lakossági elégedettség 90 százalék feletti.

Jelezte, továbbra sem tudnak pontos időpontot adni, mivel nem tudjuk előre kiszámolni, címenként mennyi időt vesz igénybe a lom átvétele. A lakosok azt gondolják, a jelenlétük nélkül is el tudnák szállítani a lomokat, de fontos szabály, hulladékot kézből kézbe kell átadni, közterületre őrizetlenül nem kerülhet. A lomok átadását aláírással is igazolni kell, mintegy felelősséget vállalva az átadott hulladékokért. Tisztában vannak azzal, hogy hétköznaponként sokan dolgoznak, ezért szombat délelőttre is meg lehet rendelni a szolgáltatást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!