Veszprém

2014.09.17. 13:35

Lépcsőfutást szerveznek hagyományteremtő szándékkal

A Veszprémi Magyar-Finn Egyesület (VeMaFi) lépcsőfutást/sétát szervez a Rovaniemi lépcsőn, melyet éppen egy évvel ezelőtt adtak át a Kolostorok és kertek rendezvényterületen.

Balla Emőke

A Séd partját és a Gulya-dombi parkerdőt összekötő Rovaniemi lépcső szerkezete jól mutatja, hogyan épült a két város barátsága, fokról fokra, mondta a tavalyi átadón a finn nagykövet. Veszprém és lappföldi testvérvárosa, Rovaniemi kapcsolata idén negyven éves, ebből az alkalomból a magyar és a finn településen is több programot szerveznek. A hónap elején Rovaniemiben ünnepi rendezvénysorozaton emlékeztek a kezdetekre, Kádár Tibor veszprémi festőművésznek nyílt kiállítása. A Rova’40 projekt keretében veszprémi és rovaniemi képzőművészek alkotnak. Az augusztusban kezdődött program – amikor a művészek csak virtuálisan találkoztak egymással – októberben a finn festőművészek veszprémi munkájával folytatódik, jövő tavasszal pedig a veszprémi alkotók látogatnak Lappföldre.

Reijo és Raili Sulasalmi, dr. Kígyósi Zsuzsanna, Tímár Vera és Mezős Gábor a Rovaniemi lépcsőn (Fotó: Penovác Károly)

A Veszprémi-Magyar-Finn Egyesület tavaly ünnepelte fennállásának harmincadik évfordulóját, a lépcső a jubileumi évben készült. A Rovaniemi lépcső civil kezdeményezés, az egyesület ötlete nyomán jött létre. A VeMaFi szeptember 20-án, szombaton délelőtt 10 órától hagyományteremtő szándékkal lépcsőfutást/sétát rendez, „Vigyázz! Lépcső” címmel, melyre korhatár nélkül minden érdeklődőt várnak: iskolásokat, fiatalokat, felnőtteket, időseket. A Rovaniemi lépcső hossza 110 méter, a szintkülönbség harminc méter, a futóknak és sétálóknak 189 lépcsőfokot kell megjárniuk.

A két nép, a két város barátságához, a lépcsőfutáshoz kapcsolódik az a rajzverseny, melyet az egyesület az Eötvös Károly Megyei Könyvtárral közösen hirdetett. A versenyt a herendi Presits Janka nyerte, az ő rajza látható a szombati eseményre készült meghívón. A programban lesz nordic walking és taekwon-do bemutataó is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!