Veszprém

2014.12.18. 14:33

Közgyűlés Veszprémben: Kedvezményes bérletet vehetnek januártól a gyerekesek

Januártól bevezetik a gyermekes bérletet, döntött csütörtöki ülésén a közgyűlés. A testület arról is határozott, a város csatlakozik a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségéhez, valamint bővül a kiemelt fesztiválok és kiemelt együttesek köre.

Marton Attila

Bevezeti januártól az önkormányzat a gyermekes bérletet. A havi, összvonalas gyermekes bérletet a támogatásra jogosultak természetbeni szociális ellátásként térítésmentesen, vagy a tanuló és a nyugdíjas bérlettel megegyező áron vehetik meg.

A közgyűlés döntött az idei költségvetés módosításáról, valamint a jövő évi költségvetés elfogadásáig tartó időszakig a gazdálkodás folytonosságát biztosító rendeletről.

A képviselők szavaztak a hulladékgazdálkodási rendelet módosításáról is. A zöldhulladék házhoz menő gyűjtését ezután tavasszal és ősszel is kérhetik az ingatlanhasználók, az eddigi évi egyszeri gyűjtés helyett, míg a lomhulladék begyűjtését március helyett májustól végzi a szolgáltató. A zárt konténertárolók létesítésére az ingatlanhasználók fél év haladékot kapnak.

Emelkednek a gyermekétkeztetés térítési díjai: februártól a napi háromszori, normál étkezésért óvodában 408, általános iskolában 522, középiskolában 846, szakiskolában 909 forintot kell fizetni.

Egy sürgősségi indítványról is döntött a testület. A felsőoktatási intézmények és önkormányzatok konzorciumai 280-850 millió forint közötti összegre pályázhatnak a konzorciumi partnerek kapcsolatának erősítésére, tudástranszferek kialakítására, bővítésére, az intézmények partneri kapcsolatainak erősítésére. A konzorciumban a Pannon Egyetem, Veszprém, valamint Zalaegerszeg és Nagykanizsa önkormányzatai vesznek részt.

A város több éves szünet után újra csatlakozott a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségéhez, valamint a testület jóváhagyta, hogy Veszprém tagja legyen a Klímabarát Települések Szövetségének.

Három évre meghatározták, melyek azok a rendezvények, amelyek a kiemelt fesztiválok körébe tartoznak. Az eddig rendezvények – a Gizella-napok, A Tánc Fesztiválja, a Kabóciádé, az Utcazene Fesztivál, a VeszprémFest és a Vivace Kórusfesztivál – kiegészül az Auer Lipót Nemzetközi Hegedűfesztivállal, amelyet 2015-ben rendeznek meg először.

Döntött a testület arról is, mely együtteseket kezeli a város kiemeltként. Az eddigi csoportok – Mendelsssohn Kamarazenekar, Veszprém Város Vegyeskara, Veszprém-Bakony Táncegyüttes, Liszt Ferenc Kórustársaság – mellett jövő évtől a Gizella Nőikar is bekerült ebbe a körbe.

A Csarnok Kft. élén Englert Róbert váltja Göttlinger Lászlót, akinek megbízatása december 31-én lejár. A társaság felügyelőbizottságába Székely Zsanettet, Hunyadfalvi Balázst és Francia Ferencet választották be. A városi televízió felügyelőbizottságába Somfai Attilát, Jákói Zsoltot és Halmay Gábort választották öt évre. A Pannon TISZK eddigi vezetője, Sági István irányítja jövőre is az intézményt, a háromtagú felügyelőbizottság leköszönő tagja helyett Czili Ernő folytatja a munkát. A Veszprémi Egyetem Stadion Nonprofit Kft. felügyelőbizottságába Háy Lászlót és Farkas Pétert, míg az állatkertébe Pataricza Györgyöt, Gopcsa Katalint és Takács László Krisztiánt. A Veszprémi Turisztikai Közhasznú Nonprofit Kft. felügyelőbizottságába Magasi Anikót delegálták. A VKSZ Zrt. igazgatóságának és felügyelőbizottsági tagjainak megbízatása az év végével lejár. Az új igazgatóságba Temesvári Balázs, Kukoda Nándor, Garancsi Mária, Latorczai János és Varga András kerül, míg a felügyelőbizottságba Mazák György, Sindler György, Molnár Dániel, Pálinkás Roland, Nagy Zsoltné és Bázsa Botond.

A közgyűlés döntése értelmében jövőre is a Veszprémi Programiroda Kft. szervezi a város nagyobb kulturális rendezvényeit.

A gyereklétszám változásához igazítva módosítottak egyes védőnői és iskolavédőnői körzeteken.

A közgyűlés elfogadta a Veszprémi Egyetemi Városi Tanács, az Auer Lipót Emlékbizottság és a veszprémi Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság, valamint a polgármesteri hivatal idei tevékenységéről szóló beszámolókat, valamint egyhangú szavazással jóváhagyta az önkormányzat 2015-2018-as időszakra vonatkozó stratégiai ellenőrzési tervét, a jövő évi ellenőrzési tervet, valamint a közgyűlés jövő év első felére vonatkozó munkatervét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!