Veszprém

2015.02.25. 17:37

Kinizsi Bank: Sérültek a részvényesek jogai?

A Veszprémi Törvényszék a napokban tárgyalt ismét a Kinizsi Bank Zrt. néhány részvényese által a bank közgyűlési határozatainak bírósági felülvizsgálata iránt indított perben.

Kovács Erika

A törvényszék sajtóosztálya közölte: az ügyben eljáró bíró korábban kezdeményezte az Alkotmánybíróság eljárását annak megállapítására, hogy alaptörvénybe ütközik-e a szövetkezeti hitelintézetek integrációjáról és egyes gazdasági tárgyú jogszabályok módosításáról szóló 2013. évi integrációs törvény.

Az Alkotmánybíróság az indítványt elutasította, így folytatódott az ügy tárgyalása, amelyen a bíróság tanúként hallgatta meg az alperesi bank többségi tulajdonosát, aki a vitatott közgyűlési határozatok meghozatalának előzményeiről nyilatkozott.

2013 augusztusában a Kinizsi Bank Zrt. főbb részvényesei azért nyújtottak be keresetet a Veszprémi Törvényszéken, mert álláspontjuk szerint a vitatott közgyűlési határozatok elfogadására az integrációs törvény kötelező rendelkezései miatti kényszerhelyzetben, nevezetesen a bank működési engedélye visszavonásának kilátásba helyezése miatt került sor. E kötelező törvényi előírások pedig ellentétesek az alaptörvénnyel, mivel sértik a tulajdonhoz való jogot, a vállalkozás szabadságát, az egyesülési jogot, továbbá a hátrányos megkülönböztetés tilalmába ütköznek. A felperesek kereseti kérelme az alperesi társaság közgyűlése által a fenti törvény hatályba lépését követően elfogadott közgyűlési határozatok hatályon kívül helyezésére, illetőleg azok végrehajtásának felfüggesztésére irányult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!