Veszprém

2014.07.14. 17:30

VeszprémFest a várban, Rozé-Rizling-Jazz Napok az Óváros téren

Veszprém – Az Óváros téren már hétfőn este megkezdődtek a rozék, a rizlingek és a jazz napjai. Mészáros Zoltán, a VeszprémFest ügyvezető igazgatója köszöntötte az érdeklődőket.

Varga Ibolya

Többen közülük rendszeresen visszatérnek a programra, akad, aki még a szabadságát is ehhez igazítja. A téren többen kínáltak finom kézműves ételeket. A borászatok a Balatoni Borrégiót képviselik, amelybe hat borvidék tartozik, a négy Veszprém megyei és a másik két Balatont övező. A bortermelők között találunk többgenerációs, borászatokat, amelyekben a legkorszerűbb technikákat és technológiákat használják, csakúgy, mint az évszázados kézműves hagyományokat ápoló kisebb, de nagyon sikeres boros műhelyeket.

A VeszprémFest kísérő rendezvénye a Rozé, Rizling, Jazz Napok már csaknem ugyanolyan nagy népszerűségnek örvend, mint a központi program. Nem csoda, hiszen ez könnyedebb, szórakoztatóbb, de jó színvonalú zenét ad át és nem utolsó sorban ingyenes. Itt csak jó minőségű ételek vannak. A borokra sem lesz panasz, a rizlingek és a rozék között egyaránt vannak fröccsnek valók és igazi különlegességek, az átmenetet meg rendkívül hosszan lehetne ecsetelni. Az előadók szinte kivétel nélkül kötődnek valami módon a városhoz, vagy itt éltek, tanultak, vagy csupán szeretnek itt koncertet adni és évente legalább egyszer visszatérnek. Az éjszakai koncerthez már vörösbort ajánalnak a szervezők és abból is nagyon szép választék van. Azt mondják, a jó ételek és a remek borok előállítása igazi művészet, nem csupán a zeneirodalom darabjainak virtuóz előadása. A következő napok programjain mindbe belekóstolhatunk.

Kedden este kezdődik a VeszprémFest, a prémium zenei fesztivál négy koncertjére még kaphatók jegyek.

Július 15-e és 20-a között rendezik az idei fesztivált, a nagyszínpadi produkciókra tizenkét-tizenhárom ezer látogatót, az Óváros téri Rozé, Rizling és Jazz napokra tizenöt-húszezer embert várnak. A hatnapos rendezvényt a mali énekes, Fatoumata Diawara és a kubai zongorista, Roberto Fonseca transzatlanti találkozója nyitja kedden este; Fonseca már hétfőn megérkezett, Diawara kedden jön, aznap délután próbálnak. Mészáros Zoltán, a fesztivál főszervezője, a Veszprémi Ünnepi Játékok Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: a koncerteket a várban rendezik. A meteorológia kellemes, meleg nyári időt jelez, viszont futó záporokat, zivatarokat is, éppen ezért azt kérik a látogatóktól, esőkabátot hozzanak magukkal (esernyőt nem engednek a nézőtérre vinni). A nézők mindenhonnan jól látnak majd, a tavaly bevezetett és jól bevált újítást idén is alkalmazzák; valamennyi koncerten lesz kivetítés, az érseki palota oldalára 10x10 méteres nagyságban vetítik a zenészeket, énekeseket.

Ahogyan arról korábban a Naplóban is beszámoltunk, a VeszprémFest hat nagyszínpadi produkciója közül kettőre - Katie Melua és a Vaya Con Dios koncertjére - elfogytak a jegyek, ezekre a helyszínen sem kaphatók. A másik négy nagyszínpadi koncertre - a július 15-i Fatoumata Diawara és Roberto Fonseca, a július 18-i The Brand New Heavies, a július 19-i Youssou Ndour, valamint a július 20-i zárónapi produkcióra, a Magyar dzsessz napjára - azonban a jegyirodában, interneten és a helyszínen is vásárolhatók jegyek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!