Veszprém

2014.03.27. 06:28

Katasztrófahelyzet a könyvtárnál

Veszprém - A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szerda éjjel lezárta az Eötvös Károly Megyei Könyvtár Komakút téri főbejáratát, miután egy járókelő riasztotta a tűzoltókat, hogy vakolatdarabok hullanak az utcára.

Balla Emőke

Az Eötvös Károly Megyei Könyvtár épületének vakolatát és tetőszerkezetét tavaly januárban a hó és a jég kezdte ki, az augusztusi 28-i felhőszakadás következtében jelentős károkat szenvedett, beázott az épület. A felújításra a Belügyminisztérium vis maior keretéből igényeltek, 52 millió forintot. Pár nap múlva, április 1-jén kezdték volna a munkát, az épület azonban "megadta magát", nem várta meg ezt az időpontot.

Egy járókelő tájékoztatása után a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság ügyeletesei szerda éjszaka fél tizenegykor a helyszínre siettek; a főbejáratnál, a kapu fölött több tízkilós vakolatdarabok hullottak az utcára. A tűzoltók felmérték a helyzetet, megkezdték a műszaki mentést, az életveszély elhárítását. Szalaggal lezárták a területet, a kapukat bedeszkázták, lezárták, hogy senki ne tudjon átjárni, nehogy a vakolatdarabok járókelőkre essenek. A tűzoltók értesítették az intézmény igazgatóját, Pálmann Juditot, aki a helyszínen Szöllőskei Károly gondnokkal együtt figyelemfelhívó plakátokat készített "Életveszély. Vakolatomlás. Átjárni tilos!" felirattal. Az igazgató éjszaka tájékoztatta Porga Gyula polgármestert, aki ígérte, csütörtökön intézkedik. A könyvtár épületének - vakolatának, tetőszerkezetének - felújítását már nem lehet elodázni.

 

Áprilisban kezdődik a felújítás

A veszprémi polgármesteri hivatal városfejlesztési iroda munkatársai csütörtökön reggel a helyszínen megnézték az éjszaka hullott vakolatot és közölték, hogy minél előbb intézkednek, elhárítják a hibát, eltávolítják a sérült vakolatdarabokat.

Az Eötvös Károly Megyei Könyvtár épületének felújítása áprilisban kezdődik és várhatóan júliusra elkészül, tájékoztattak a városfejlesztési irodán.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!