Veszprém

2015.02.17. 19:10

Kányádi Sándor verseit olvasták

A veszprémi Cholnoky Könyvtár is csatlakozott a Kányádi Sándor felolvasó maratonhoz.

Szám Dorottya

A 2009-ben Székelyudvarhelyről indult akció országhatárokon átívelő rendezvénnyé nőtte ki magát, évről-évre nagyobb népszerűségnek örvend. Idén először a veszprémi EKMK Cholnoky Könyvtár is csatlakozott a maratonhoz, amelyet tegnap reggel tíz és este nyolc óra között rendeztek meg a világ számos pontján egyidejűleg. A Cholnoky Jenő Általános Iskola 2. A osztályos tanulói Szabó Jolán könyvtáros és Szűcsné Pintér Rozália padagógus vezetésével verseket olvastak fel Kányádi Sándor Küküllő kalendárium és Farkasűző furulya című köteteiből.

Szabó Jolán már tavaly felfigyelt a Székelyudvarhelyi Városi Könyvtár kezdeményezésére, amelynek célja, hogy a neves magyar íróink életművét minél többen megismerjük, gyermekeket és felnőtteket az együtt olvasás élményében részesítsünk.

A rendezvény népszerűségét mutatja, hogy a tavalyi, hatodik maratonon már 13 ország 156 településén több mint 27 ezren olvastak fel. 2014 óta a maraton fő szervezője a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtár, Hargita Megye Tanácsának támogatásával. Ez az esemény az olvasás, az egyetemes értékek szeretetéről szól, ezt népszerűsíti, ezúttal is hangsúlyozva, hogy olvasni jó. A korábbi évekhez képest újdonság, hogy nem csak magyarul olvashatják Kányádi Sándort, hanem mindazon nyelveken, amelyekre lefordították.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!