Veszprém

2015.01.31. 15:12

Jubileumi évre készül a VENÖKE

Idei első, évnyitó foglalkozását tartotta a Veszprémi Nők Kerekasztala Egyesület a Megyei Könyvtár Kisfaludy termében.

Jákói Bernadett

Máthé Éva társelnök köszöntő szavai után Huszárné Júlia alapító elnök asszony üdvözölte a megjelenteket. Sajnálatos, hogy egyre kevesebben leszünk, akik az egyesületi tevékenységeket, feladatokat hatékonyan tudjuk végezni. Az 1995 évi megalakuláskor az akkor aktív, de fiatal nyugdíjas hölgyek eszmei elkötelezettsége ma, 20 év után sem csökkent, sőt napjainkra a VENÖKE már neves, közéleti szerepet ellátó  civil szervezetté nőtte ki magát. Különösen ebben az évben számítunk tagjaink aktív munkájára, elkötelezettségére hiszen a jubileumi év alkalmából számos feladat áll elöttünk. –hangzott el az évnyitón.

Az idei év jeles programjait beszélték meg a VENÖKE hölgyek az évindító rendezvényen (fotó: Jákói Bernadett)

Huszárné Júlia tiszteletbeli elnök, az egyesület alapító elnöke hangsúlyos programként emeli ki a február 14.-i  One Billion Rising táncos flashmobot ami világrendezvény, s  várja mindazokat a hölgyeket, lányokat, asszonyokat, akik táncukkal, részvételükkel fejezik ki tiltakozásukat  a nőket érintő hátrányos megkülönböztetés ellen. Május elején, a Gizella Napok rendezvény sorozat keretében fogja ünnepelni a VENŐKE alapításának 20 éves jubileumát. Erre az alkalomra ismét megrendezi az egyesület az alkotó nők bemutatkozását, főképpen képzőművészeti és irodalmi műfajokban. Ünnepi közgyűlésen és a VENŐKE történetét bemutató kiállítással összegeznék az elmúlt két évtized főbb eseményeit, az utódoknak átadandó tanulságait.

December 6-án a Női Helytállás napjára könyvet tervez a VENÖKE, amely a veszprémi nőtörténet rövid ismertetése mellett részletesen foglalkozik az 1956.december 6-i néma nőtüntetéssel is. Tartalmazni fogja a mostani, "Női Helytállás" díjjal kitüntetett hétköznapi hősnők fényképét és tevékenységüknek rövidített leírását is. Az évkezdő rendezvény hangulatát  ének, citerazene, irodalmi pódium szinesítette. Az összejövetel végén közös együttzenélés következett a Betty és Barátai Speciális Népzenei csoporttal, Mosonyi Orsolya örökzöld slágerei  közös, vidám  énekelésre késztette a közönséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!