Veszprém

2015.03.28. 15:41

Isten szeret bennünket - Ittzés János nyugalmazott püspök előadása az evangélikus óvodában

Veszprém - Az evangéliumi történet valóságát nem szabad kisebbíteni, mondta Ittzés János nyugalmazott evangélikus püspök az Örömhír Evangélikus Keresztyén Óvodában tartott előadásán.

Balla Emőke

Böjtről, húsvétról, Jézus Krisztus haláláról és feltámadásáról szülőknek, nagyszülőknek, pedagógusoknak beszélt Ittzés János nyugalmazott evangélikus püspök. Nehéz helyzetünk van, mert míg karácsony központi ünneppé lett, nagypéntek és húsvét nem könnyen érthető, mondta. Nem egy kedves bambino áll előttünk, hanem egy megkínzott alak, egy meggyötört test, töviskoronás Krisztus, a megfeszített Jézus. Nagypéntek és húsvét távol van az emberek gondolkodásától, pedig tudnunk kell, hogy Jézus Krisztus nem húsvét óta Isten, az Ő szenvedése karácsony csendes, szent éjszakáján kezdődött, amikor otthagyta az isteni dicsőséget. Nagypéntek és húsvét beteljesítése annak, ami karácsonykor kezdődött. A karácsonykor születő gyermek és a kereszten függő Jézus ugyanaz.

Miért kellett Isten Fiának meghalnia értünk? – tette fel a kérdést a püspök. Különben nem tudnánk, mennyire szeret. Ahogyan az evangéliumban olvassuk: „Úgy szerette Isten a világot, hogy az Ő egyszülött fiát adta..." Most látjuk, mennyire szeret bennünket, halálosan szeret. Csoda történik, ha ezt az Úristen megérezteti valakivel. Lelkészként, igehirdetőként szeretne embereket meggyőzni, de emberként ezt nem tudja megtenni, egyedül csak Isten, a Szentlélek teheti meg.

Hogyan lehet erről beszélni a kisgyermekeknek, óvodásoknak, iskolásoknak? Hogyan lehet elmondani, hogy a kereszt gyötrelem, kín, fájdalom, pusztulás és halál, hogy a megfeszített Krisztusban a bűnös ember valósága jelenik meg? Ittzés János hangsúlyozta: az evangéliumi történet valóságát nem szabad kisebbíteni: ha a kisgyermek kérdez, eszünkbe ne jusson a felelősséget másra hárítani. El kell mondani, hogy az Úr Jézus értem, értünk halt meg, hogy megtudjuk, mennyire szeret bennünket Isten.

Vajon az ember Jézus tudta-e, hogy eljön húsvét? Miért kiáltott úgy a kereszten: „Én Istenem, én Istenem, miért hagytál el engem?" Vajon mi tudjuk-e, hisszük-e, hogy feltámadt Jézus Krisztus? A feltámadásnak nincs tanúja. Annak, hogy hogyan történt, valóban nincs tanúja, a feltámadott Krisztusnak is csak hitetlen tanúi voltak. Mi hittel elfogadjuk, hogy valóban feltámadt, a történet valós.

A püspök felidézte a nagypénteki történetet, a Jézus mellett függő két gonosztevőt. Az egyik szidalmazta őt, a másik megvédte. Jézus azt válaszolta neki: „Még ma velem leszel a paradicsomban." Ennek a gonosztevőnek a példája azt mutatja, sosem késő Jézus Krisztushoz térni. De hogy erre meddig van lehetőségünk, hogy meddig élünk, azt nem tudhatjuk, egyikőnk sem tudja. Ezért igyekezzék mindenki, aki hallja az evangéliumot.

A böjti időszakban tartott előadáson a résztvevők közösen olvasták Pál apostol Filippibeliekhez írt Krisztus-himnuszát: „hogy Jézus nevére minden térd meghajoljon, mennyeieké, földieké és földalattiaké, és minden nyelv vallja, hogy Jézus Krisztus Úr az Atya Isten dicsőségére".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!