Veszprém

2014.11.28. 13:56

Idén második alkalommal rendezik meg a karácsonyi népművészeti vásárt

Lószőrből, gyöngyből készült ékszerek, fazekas, bőrdíszműves termékek és textíliák között válogathatnak az érdeklődők a múzeumban.

Kutasi Zsófia

A vásáron minden népi kézműves kismesterség képviselteti magát, így mindenki találhat kedvére való népművészeti terméket, többek között szalma és csuhé karácsonyfadíszeket, különleges ékszereket és használati tárgyakat.  A vásár érdekességét adja, hogy minden termék egyedi kézzel készült népi iparművészeti alkotás, emellett a Népi Iparművészeti Tanács által zsűrizett termékek is megvásárolhatóak például főzőedények és tortasütőformák.

A tavalyi vásár nagy sikerére való tekintettel a Laczkó Dezső Múzeumban 2014-ben első ízben vesz részt a vásáron az idén megnyílt Várkapu Ajándék bolt is termékeivel.  A bolt termékkínálata a Veszprémet bemutató ajándéktárgyakat, a szintén népi kézművesek által készített karácsonyi díszeket, különleges csokoládékat, olajakat, és egyéb termékeket vonultatja fel.

A rendezvény ötlete Petrikowsky Mariannától, a Veszprém Megyei Népművészeti Egyesület elnökétől származik. Az egyesület és a múzeum az elmúlt években több rendezvény kapcsán is együttműködött, többek között a Múzeumok éjszakáján, augusztus 20-án. A több éves sikeres közös munkát folytatják a karácsonyi vásárral.

A múzeum jelentős népművészeti gyűjteménnyel rendelkezik. A szervezők fontosnak tartják, hogy lehetőséget és megfelelő helyszínt biztosítsanak a Veszprém megyében élő és alkotó népi iparművészeknek, kézműveseknek, ahhoz hogy termékeiket bemutathassák és árusíthassák, ezzel is támogatva a megyében élő népi hagyományos népművészet életbemaradását és fejlődést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!