Veszprém

2015.01.10. 19:04

Humanizmusa példát jelentett - Átadták a Brusznyai-díjakat az emlékhangversenyen

Veszprém - Brusznyai Árpád erkölcsi tartása és a polgári értékrenden nyugvó humanizmusa sokak számára jelentett példát, fogalmazott Áder János írásos köszöntőjében.

Balla Emőke

A köztársasági elnök köszöntőjét Oberfrank Pál színművész közvetítette a szombat esti Brusznyai-emlékhangversenyen, melyet huszonhatodik alkalommal rendezett a Brusznyai Árpád Alapítvány. "Egy hazugságokra és embertelenségre épülő korban nincs nagyobb hősiesség, mint foggal-körömmel ragaszkodni az igazsághoz és emberséghez. Brusznyai Árpád is ezt tette. Tanárként és hívő keresztény emberként az élet és az emberi méltóság tiszteletét mindennél előrébb való értéknek tekintette.A forradalom helyei vezetőjeként erélyesen fellépett minden önbíráskodás és vérontás ellen. A jövőt nem a rombolásban, hanem a szabad Magyarország felépítésében látta. Nem fegyverrel harcolt, hanem a jó szó, az emberi tisztesség erejével. Igaza volt, igaza lett, bár életével fizetett érte. Dicső és sokra hivatott az a nemzet, amely ilyen fiakat tudhat magáénak. Brusznyai Árpád méltán lehet a ma élő és a jövőben születendő szabadságszerető honfitársaink példaképe" - írta Áder János köszöntőjében.

Brusznyai Árpád itthon van Veszprémben, itthon van a Pannon Egyetem, mondta Imre Frigyesné, a Brusznyai Alapítvány kuratóriumának elnöke. - Gondoljunk csak  a huszonöt éves veszprémi rendszerváltoztatásunk reményteli, izgalmas  eseményeire, amikor a Veszprémi Egyetemen nyíltan, sok száz ember előtt, szabadon kimondatott: Brusznyai Árpád ártatlanul, egy közösség szolgálatában halt meg, és gyilkosát Pap Jánosnak hívják. És gondoljunk arra, hogy az egyetem  több mint két évtizede ad otthont  a hagyományos hangversenynek.

A Brusznyai Alapítvány kuratóriuma évről-évre egy tanárt és egy végzős középiskolás diákot jutalmaz, idén két kiváló tanulónak ítélték az elismerést.  A díjat Brusznyai Árpád unokája, Inotay Nóra adta át László Lajosnak, az Ipari Szakközépiskola és Gimnázium tanárának, valamint Halmai Fanny Adriánának, a Lovassy László Gimnázium utolsó éves diákjának és László Dánielnek, a Padányi Katolikus Iskola végzős diákjának.


A Brusznyai-díjazottak a huszonhatodszor tartott ünnepségen (balról-jobbra): Halmai Fanny Adriána, László Dániel és László Lajos
Fotó: Penovác Károly

László Lajos 1963 óta kötődik iskolájához. Felkészültségét elsősorban a gyakorlati oktatás területén kamatoztatta. Tapasztalatait tankönyvíróként is hasznosította. Pedagógiai munkájában  a szakmai tárgyak magas színvonalú oktatása mellett nagy figyelmet fordít a tanulók erkölcsi nevelésére is. Halmai Fanny Adriána a Lovassy gimnázium utolsó éves diákja. Tanulmányi eredménye kiemelkedő, általános és középiskolai bizonyítványa végig kitűnő, angol nyelvből  C  típusú felsőfokú vizsgája van. Középiskolában felerősödött a történelem tantárgy iránti érdeklődése, az elmúlt tanévben közel háromezer induló közül ő nyerte meg az ország legrangosabb  versenyét, a történelem OKTV-t.  László Dániel a Padányi Katolikus Iskola végzős diákja. Jeles tanuló, a humán tudományok és a művészetek állnak érdeklődése középpontjában.Történelem és művelődéstörténet iránti fogékonyságát bizonyítja, hogy országos történelmi-műveltségi vetélkedőn a budapesti regionális  döntő résztvevője volt csapattársaival.

Az emlékhangversenyen - mely ezúttal is Beethoven Egmont nyitányával kezdődött - a hagyományokhoz híven a Dohnányi Ernő Zeneművészeti Szakközépiskola tanulóival kibővített Mendelssohn Kamarazenekar és a veszprémi iskolai énekkarokból és felnőtt kórusokból alakult Veszprémi Középiskolai Oratóriumkórus muzsikált, Kováts Péter hegedűművész vezényletével. A műsor első részében közreműködtek a zeneművészeti szakközépiskola növendékei, Mitró Apolka oboán és Kolozsvári Gábor harsonán.

A műsor második részében elhangzott Mozart Missa Brevis című műve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!