Veszprém

2014.12.20. 19:30

Honismereti Egyesület közgyűlése

Veszprém - Idei utolsó összejövetelével egybekötött közgyűlését tartotta a veszprémi székhelyű Honismereti Egyesület a megyei könyvtár Kisfaludy termében.

Jákói Bernadett

Az ülésen a szervezeti áttekintés mellett az év kiemelt témái az I. világháború helyi centenáriumi megemlékezések, és a megyei települések évfordulós programsorozatai voltak. Kiemelten Zánka alapításának 850 éves évfordulója, Ajka és a településrészei 800 éves városi rendezvényeiről is megemlékeztek. A közgyűlés elnöke, Bándi László az egy évtizedes fennállását ünnepelő fűzfőfürdői Jókai Öregdiákok és Tanárok Baráti Körének honismereti munkájáról beszélt.


Rásky Mihályné üdvözölte a Dózsa György Általános Iskola Iskolatörténeti Gyűjteményének Helyi Értéktárba helyezését (Fotó: Jákói Bernadett)

Rásky Mihályné a Dózsa Iskola iskolatörténeti gyűjtemény helyi Értéktárba emelésére és a gyűjtemény alapítója, Kováts Sándor ny. igazgató munkásságára hívta fel a figyelmet. Az elnök bejelentette, hogy a tavaszra tervezik a Veszprém Megyei Honismereti Kortárs Lexikon megjelenését, dr. Tölgyesi József szerkesztésében. Az idei 42. Országos Honismereti Akadémia Kecskeméti ülésén  adták át a  Honismereti Szövetség elismeréseinek díjait is, így Huszár János tanár, honismereti aktivista, hadtörténeti kutató kapta a Honvédelemért kitüntető cím legmagasabb fokozatát, amit civil megkaphat. A legmagasabb mozgalmi elismerést, a Notitia Hungariae - Bél Mátyás-emlékplakettet - 2014-ben Somfai Balázs ny. levéltáros több évtizedes honismereti munkássága elismerésül érdemelte ki. A magas kitüntetések a Veszprém megyei honismereti mozgalom eredményességét is szépen illusztrálják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!