Veszprém

2014.10.02. 09:19

Gyakorlatoztak a tűzoltók

A tűzoltók kiképzésének, ismereteik folyamatos bővítésének és a káresetek sikeres felszámolásánál szükséges tapasztalat és magabiztosság megszerzéséhez vezető folyamat egyik legfontosabb eleme a gyakorlás.

Ahhoz, hogy a tűzoltók minden lehetséges szituációra felkészültek legyenek, hogy a káreseteknél a mentéshez, tűzoltáshoz a legjobb és legmegfelelőbb módszereket válasszák ki, hosszas tanulási és technikai, gyakorlati képzéssorozat vezet. Az éles riasztásra felkészítő gyakorlatok további célja a tűzoltók fizikai, szellemi és pszichés állóképességének javítása. Ennek érdekében a beavatkozó állomány rendszeresen szervezett, mind tűzoltással, mind műszaki mentéssel kapcsolatos gyakorlatokon vesz részt. A Veszprémi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság a tűzoltás vezetői képességek, valamint az újonc tűzoltók szerelési képességeinek fejlesztése érdekében szeptember 25. napján tartott szituációs begyakorló gyakorlatot a veszprémi Eötvös Károly Megyei Könyvtárban.

Fotó: Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

A feltételezés szerint tűz ütött ki az egyik épületszárny 2. emeletén található irattárban. Az épület kialakítása miatt a keletkezett tűz átterjedt a többi szintre is, ezáltal veszélyeztetve a könyvtár nagy alapterületű padlásterét. A gyakorlat alkalmával a tűzoltók gyakorolták a sugárszerelést, a gépezetes tolólétráról való vízsugár működtetését, továbbá a társmentést. A műszaki-mentési tapasztalatok növelése érdekében szeptember 30. napján a veszprémi „A” szolgálati csoportos, október 01. napján pedig a „B” csoportos tűzoltók – személygépjármű szétdarabolásával járó - roncsvágási gyakorlaton vettek részt, melyre a laktanya udvarán került sor. A gyakorlat célja a gépjárműbe beszorult személyek mentése során szerzett tapasztalatok átadása, a készségek fejlesztése, a szakfelszerelések használatának gyakorlása volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!