Veszprém

2015.01.29. 20:12

Fókuszban a környezetvédelem és a biológiai sokféleség megőrzése

Veszprém – Az agrárrendszerekben létkérdés a biológiai sokféleség és a környezet védelme – hangzott el a Greenpeace veszprémi előadásán.

Szám Dorottya

Az ismert zöld szervezet országjáró túra keretében népszerűsíti az ökológiai gazdálkodást. Január 29-én Veszprémben filmvetítéssel és beszélgetéssel összekötött előadásokkal fogadták az érdeklődőket.

Szalay Tímea, a Csalán Egyesület elnöke a helyi termelői piacok fontosságáról beszélt. A piacok segítik a helyi gazdálkodókat, hogy el tudják adni a saját maguk által termelt, egészséges portékáikat. Nem utazik sokat a termék, mivel a termelés és fogyasztás helye többnyire egybeesik. Friss, megbízható és egészséges élelem kerül a vásárlók asztalára és nem utolsósorban jó hangulatot teremt a piac. A 2013 májusában életre hívott Csalán-História Helyi Termelői Piac sikerei magukért beszélnek. A Kossuth utcán péntekenként üzemelő piac iránt sokan érdeklődnek.



Rodics Katalin, a Greenpeace regionális kampányfelelőse az ökológiai sokféleség szerepére hívta fel a figyelmet. Az agrárrendszerekben a sokféleség megőrzése létkérdés, hiszen a fajtaszámcsökkenés és néhány faj egyeduralkodóvá válása sebezhetővé teszi a világ élelmezését. A nemesítési alapanyagok eltűnése pedig a változó körülményekhez alkalmazkodó újabb fajták előállítását veszélyezteti. A multinacionális vállalatok érdekei a legtöbbször ellentétesek az ökológiai célokkal. A nagy vegyipari cégek alapvetően ellenérdekeltek a mezőgazdaság fenntarthatóvá tételében. A műtrágyák, vegyszerek alkalmazása és a gépesítés magas termésátlagokat produkál, de megfeledkezünk arról, hogy mindez olyan nem megújuló energiaforrásokra épül, amelyek véges mennyiségben állnak a rendelkezésünkre.

Tömöri Balázs, a Greenpeace agrárkampány-felelőse a méhpopulációk aggasztó fogyásáról beszélt. Az elmúlt években méhek milliói tűntek el a Föld színéről, látszólag megmagyarázhatatlan okokból. Ha a kis állatok radikális fogyása tovább folytatódik, az a bolygó teljes élővilágára és így az emberre is hatással lesz: az általunk elfogyasztott élelmiszerek több mint harmada ugyanis a méhek beporzásától függ. A méhek pusztulása kiküszöbölhető lenne, ha nem használnánk veszélyes mezőgazdasági vegyszereket. Tömöri Balázs különösen a lassan lebomló neonikotinoid tartalmú permet- és csávázószerek veszélyeire hívta fel a figyelmet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!