Veszprém

2013.12.12. 22:38

Fény vetült Gárdonyi kevéssé ismert oldalaira

Veszprém - Előadásokkal emlékeztek Gárdonyi Géza születésének 150. évfordulójára csütörtökön a Pannon Egyetemen.

Marton Attila

Az emlékülés megnyitójában dr. Szitár Katalin, az egyetem Irodalom- és Kultúratudományi Intézetének vezetője hangsúlyozta, az utób-bi időszakban megfigyelhe- tő, hogy Gárdonyi-újraolvasás zajlik, s ennek a folyamatnak is köszönhetően az író várhatóan újra bekerül a kedvenc szerzők közé. Keller Péter, az író dédunokája előadásában Bródy Sándortól és az irodalmár más kortársaitól idézett részleteket, amelyekből kirajzolódott Gárdonyi személyisége. Emellett megtudhattuk azt is, hogy az Egri csillagok főszereplőit a hozzá közel álló emberekről mintázta.

Brassai Zoltán irodalomtörténész az író Göre Gábor köteteiről beszélt. Az önéletrajzi elemekkel dúsított, a falu-város szembenállását ecsetelő, gyakran jellegzetes paraszti kifejezéseket használó, tíz kötetből álló sorozat érdemesek a figyelemre. Elmondta, a magyar művészetszemlélet sajátossága, hogy a szerzőnek elfelejtődtek e könyvei: a humoros műveknek nincs becsületük.

Gárdonyi rendszeresen újraírta műveit, az újabb kiadások előtt átjavította a korábbi verziókat, így az 1913-tól kötelező olvasmánynak számító Egri csillagok is négy változatban jelent meg.

Tölgyesi József főiskolai docens Gárdonyi Géza néptanítói munkásságáról, míg Kovács Gábor egyetemi adjunktus a szerző poétikájáról beszélt előadásában.

Az emlékülést a Pannon Egyetem Irodalom- és Kultúratudományi Intézete és a Magyar Irodalomtörténeti Társaság Veszprém megyei tagozata közösen szervezte. A Városi Művelődési Központban este hat órától a TIT Váci Mihály Irodalmi Színpad tagjai adtak irodalmi műsort az író műveiből, a rendezvényen közreműködött a Kőris zenekar.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!