Veszprém

2015.01.29. 18:35

Levágták és otthagyták a gallyakat, felháborodtak az utca lakói

Veszprém – A fák metszését követően nem szállította el a gallyakat az E.On alvállalkozója a veszprémi Paál László utcában. A cég elnézést és türelmet kér.

Szabó Péter Dániel

Olvasónk, Molnár Péter hívta fel figyelmünket a Paál László utca és szomszédságában található kis utcákban végzett ész nélküli fa gallyazásra, melyet az E.On egyik alvállalkozója végzett a napokban. A lakók problémája túlmutat a fák megmetszésén, nagyobb gondot jelent, hogy a halomba rakott ágak lassan egy hete már teljes járdaszakaszokat elfoglalnak, egy helyen pedig egy autóbeállót is eltorlaszolnak. A Paál László utca egyik lakója névtelenséget kérve azt mondja, őt nem zavarja a háza előtt éktelenkedő halom, bár gondolja a gyalogosoknak biztosan zavaró, mert vagy az úttesten kell továbbhaladniuk, vagy a túloldali járdaszakaszra áttérniük, a környék pedig forgalmas.

Néhány méterre buszmegálló is található, ahol a közeli iskolából sok gyerek fordul meg naponta.


Nagyobb térképre váltás

Tarjányi László, egy másik környékbeli lakos azt mondja múlt hét csütörtök-péntek felé emelőkosaras autóval érkeztek a munkások előzetes tájékoztatás, értesítés nélkül, akik sorban az összes fát levágták a környező utcákban és a garázssoron is, az azóta kupacban hagyott gallyakat pedig lassan széthordja a szél.

Molnár Péter is azt mondja, akkor figyelt fel az elhagyott ágakra, amikor az egyik utcában végigkarcolta autója oldalát, mert kilógott az útra, a másik sávban pedig autó parkolt. Ekkor értesítette szerkesztőségünket. A metszést végző munkások azt ígérték, két napon belül elszállítják a gallyakat.

Csendélet gallyazás után a veszprémi Paál László utcából

Egy másik lakos a városgazdálkodásnál érdeklődött, hogy mi lesz az ágak sorsa, azt mondta, ha kellett volna, akár össze is szedi, vagy bevitte volna udvarára átmenetileg, de azt mondták neki, hogy hagyja inkább a járdán a fát. Szembeszomszédja szintén név nélkül azt mondja, védett fákat is csúnyán megmetszettek, előző években pedig termő diófát is kivágtak. Fel van háborodva, mert szerinte ez egy tiszta, rendes környék, az ágak pedig rontják az utcaképet.

 

Az ügyben természetesen megkerestük az E.On-t is. Egyházi Nikoletta, a cég szóvivője a Napló kérdésére közölte, a gallyazási munkák elvégzésének szükségességére minden évben többször is felhívják a lakosság és az önkormányzatok figyelmét. - A tapasztalat azonban az, hogy a legtöbb esetben mind az önkormányzatok, mind az emberek ezt a munkát ránk hagyják, mert az ezzel járó költséget már nem vállalják. Veszprémben is a társaságunk által megbízott alvállalkozó végezte, illetve végzi a szükséges gallyazási munkákat, erről egy megállapodás is született az önkormányzat képviselőjének aláírásával. A gallyak elszállítását szintén a gallyazást végző alvállalkozónk végzi, a levágott fa-anyag elszállítását a szerződés szerint 48 órán belül kell megtennie. Ezt a határidőt a Paál László utca esetében sajnos az alvállalkozó nem tudta tartani, és néhány nap csúszással tudja csak teljesíteni. A legvégső határidő január 30-a. A kellemetlenségért az érintettek elnézését kérjük, egyben köszönjük türelmüket - mondta el a Naplónak Egyházi Nikoletta.

Egyházi Nikoletta, az E.On szóvivője a lakók türelmét kéri

Az E.On szóvivője hozzátette, a balesetek megelőzése és a zavartalan működés biztosítása érdekében jogszabály jogosítja fel a társaságot arra, hogy a villamos vezeték közelében megtisztítsa a területet. - Nem jókedvünkben végeztetjük el alvállalkozókkal a munkát, de ha a tulajdonos nem csinálja meg, muszáj megtennünk annak érdekében, hogy az üzembiztonságot fenn tudjuk tartani. A munkát minden esetben szakértők végzik, de a gallyazási munkák során nem mindig tudják a szépészeti szempontokat is figyelembe venni. Törvény mondja ki egyébként, hogy a növényzet telepítésekor figyelembe kell venni, hogy a vezeték biztonsági övezetében tilos olyan fát telepíteni, mely a későbbiekben a vezetéket, s így az üzembiztonságot veszélyezteti - hangsúlyozta Egyházi Nikoletta.

Maguk is megmetszhetik a fákat

Az E.On azt javasolja, hogy a tulajdonosok maguk végezzék el a gallyazást, így olyan módon tudják megtenni, ami az elvárásaiknak megfelel. Ehhez a cég előzetesen jelzett igény alapján feszültségmentesítést is biztosít a balesetek elkerülése érdekében. A gallyazás tervezett időpontját legalább 30 nappal előre, lehetőleg írásban be kell jelenteni ilyenkor az áramszolgáltatónak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!