Veszprém

2014.06.14. 16:57

Felavatták Cholnoky Jenő mellszobrát Veszprémben

A tudomány egyetemes mércéjével mérve is kiemelkedő tudós, máig meghatározó egyénisége tudományágának, mondta Porga Gyula polgármester Cholnoky Jenő mellszobrának avatóünnepségén szombaton.

Marton Attila

A városvezető úgy vélte, a szobor - amely Balás Eszter Munkács-díjas művész alkotása - a tanulás, a tudás és a tudományos munka fontosságára hívja fel a figyelmet. Kiemelte, Veszprém büszke a Cholnokyakra, emlékük elevenen él a városban.

A szoborállítás érdekében tapasztalt összefogást méltatta Siklódi Levente, a körzet önkormányzati képviselője, aki szerint méltán lehetünk büszkék a földrajztudósra. A képviselő reményét fejezte ki, hogy a szobor az iskola tanulói és a városrészben lakók életében is fontos szerepet tölt majd be.

Fotó: Penovác Károly

Kubassek János, geográfus, az érdi Magyar Földrajzi Múzeum igazgatója Cholnoky Jenő veszprémi kötődéséről, valamint a földrajztudósnak a Balaton tudományos feltárása érdekében végzett munkájáról is beszélt. Hangsúlyozta, a Cholnoky-életmű jelentőségét félszáz könyve és hatszáz tanulmánya is bizonyítja.

Rybár Olivér geográfus, a szobor felállításának kezdeményezője felidézte az alkotás létrejöttének körülményeit, majd reményét fejezte ki, hogy a szobor és környezete közösségi térként szolgál majd.

Az avatóünnepségen – amelyen közreműködtek a Cholnoky iskola diákjai – részt vett Cholnoky Jenő unokája, Cholnoky Tamás is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!