Veszprém

2014.08.25. 18:10

Ezerarcú nővé váljon Veszprém

Veszprém – A Fidesz-KDNP színeiben négy esztendővel ezelőtt pozíciót nyert Porga Gyula polgármesterségének első ciklusa végére ért. A Naplónak adott interjújában a város identitásának erősödését emelte ki munkájából.

Németh F. Bernadett

– Az elmúlt négy év nem volt mentes konfliktusoktól, hiszen Gyulafirátót például el akart szakadni a várostól, a Jutaspusztára tervezett családok átmeneti szállása és a háziorvosi ügyelet elköltöztetése is ellenállást váltott ki. Bár először ült a polgármesteri székbe, érett politikusként oldotta meg a problémákat.

– Kompromisszumokra kész vagyok a két embert, illetve az egész várost érintő problémák megoldásában is. Életem során azt tanultam meg, hogy fontos mások véleménye. Nincsenek olyan döntések, amiknek kizárólag pozitív következményei vannak, de a különböző álláspontok meghallgatása és mérlegelése után azt kell meghozni, amely szerintem a leghelyesebb. Bízom benne, hogy az elmúlt négy évben ezek többsége engem igazolt.

– Higgadtan kezelte a város vezetőjeként az ellenzéki kritikákat is.

– A helyén kezelem ezeket. Voltak olykor furcsa, érthetetlen álláspontjai az ellenzéknek – például amikor nem szavazták meg az adósságkonszolidációt –, de én akkor is azt mondom: együtt dolgoztunk a megyeszékhelyért, és az elmúlt négy év eredményeiben az ellenzéki politikusok is benne voltak.

Porga Gyula veszprémi polgármester: Vezető szerepünket a megyeszékhelyek között a jó szakmai munka, vagyis a jól előkészített és elnyert pályázataink, az így megszerzett források biztosítják (Fotó: Penovác Károly)


– Lobbierős Veszprém, az látszik a fejlesztéseken, de a megyei jogú városok között hol a helye?

– Kevés az olyan település, ahonnan politikus a kormányba kerül. Ráadásul ez a politikus, Navracsics Tibor, szívügyének tekinti Veszprémet és jó barátságban van a polgármesterrel. Ez az összetartás erőssé teszi a várost. Vezető szerepünket a megyeszékhelyek között azonban a jó szakmai munka, vagyis a jól előkészített és elnyert pályázataink, az így megszerzett források biztosítják.

– Ha visszatekint az elmúlt ciklusra, mire a legbüszkébb?

– Arra, hogy a számos fejlesztés mellett erősödött a városi identitás. A járások versenyében a tizennegyedikről a nyolcadik helyre jöttünk fel, az élmezőnyben vagyunk, vagyis az európai uniós pénzeket jól költöttük el: a veszprémiek biztonságos, folyamatosan gyarapodó környezetben élnek, ahol a vállalkozások és munkahelyek stabilak, a foglalkoztatási mutatók kedvezőek. Ezek fontos eredmények, de legalább ilyen fontos, hogy Veszprém egyedülálló módon nem veszít a lakosságából, hanem egyre nő a beköltözők száma.

– Ha át kell adnia a település vezetését, milyen érzésekkel teszi?

– Tiszta lelkiismerettel: lehetőségeinkből tudásunkhoz mérten a lehető legtöbbet hoztunk ki. Elkészítettük a következő hét év fejlesztési stratégiáját, tehát az alapokat is lefektettük.

– Miért vállalja a megmérettetést? Mi a motivációja, küldetése?

– Az, hogy azon keresztény-konzervatív értékrend alapján, amit vallok, élet- és vezetői tapasztalatommal, képességeimmel és tudásommal a várost szolgáljam. Munka van bőven, hatszáz oldalban írtuk le a fejlesztési elképzeléseinket.

– Milyennek szeretné látni Veszprémet öt év múlva?

– Az egyik turisztikai felmérésben a turisták körülbelül nyolc-tíz évvel ezelőtt egy bölcs szakállas férfiemberként azonosították Veszprémet, öt esztendeje egy középkorú értelmiségi férfiként. Tehát fiatalodtunk az elmúlt időszakban, de én azt szeretném, ha öt év múlva ezerarcú nőként gondolnának Veszprémre, mert az azt jelképezi, hogy lehet sokszínű a város és a benne élők, de itt minden korosztály, társadalmi csoport békességben, egymást támogatva él. Azt a csodát pedig, hogy itt élünk a világ legjobb helyén, vagyis ezt a gyönyörű épített és természeti környezetet, szeretném, ha öt év múlva Európában is mind többen ismernék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!