Veszprém

2014.12.20. 20:40

Rendezvények, és számos publikáció fémjelezte az évet

Veszprém - Tartalmas és sikeres évet zárt a Veszprém Megyei Honismereti Egyesület. A munkát számadó közgyűlésen értékelték közösen.

Kutasi Zsófia

- Tagjaink 2014-ben is nagyon értékes és hasznos munkát végeztek elsősorban megyénk honismereti mozgalmában. A jelentős többségében önzetlen munka meghozta gyümölcsét: most ismét arról számolhatok be, hogy sok rendezvényen képviseltük a huszonhárom éve működő Veszprém Megyei Honismereti Egyesületet és nehéz felsorolni a könyveket és kiadványokat, amelyeket tagjaink írtak vagy közreműködtek azok kiadásában - fogalmazott Bándi László, az egyesület elnöke. Hozzátette: Úgy gondoljuk, hogy a megye minden területén vannak olyan értékek, amelyeket szerepeltetnünk kell helyi és magasabb szintű értéktárainkban. Elnökségünk ebben a témában is gyakorolja a feltáró, minősítő és közvetítő szerepet a Veszprém Megyei Értéktár felé.

Elhangzott, több kiemelkedő szakmai munkát végző tag elhunyt, amely nagy veszteséget jelent az egyesület számára is. Azonban bővül is az egyesület, emellett a megyében dolgozó tagok nagyon színvonalas munkát végeznek. Számos jelentős könyv és folyóirat jelent meg a honismereti témakörben. Az egyesület az Országos Honismereti Akadémián is részt vett és több honismereti előadást tartott különböző klubok meghívására.

- Idei rendezvényeink között meg kell említeni a 2014. november 14-től 16-ig a Honismereti Szövetséggel rendezett I. Országos Nép- és Honismereti Konferenciát, melyet elsősorban tagunk Bőszéné-Szatmári Anikó szervezett - mondta Bándi László.

A honismereti egyesület gondozásában készül egy megyei életrajzi lexikon, annak érdekében, hogy bemutassa a helyi értékeket gyarapító szakembereket.

A közgyűlésen, melyet Földesi Ferenc vezetett, négy új tagot köszöntöttek: a Veszprém Megyei Levéltár munkatársait Bontó Lászlót és Nagy Balázs Vincét, Kellei György író-újságírót, valamint Tóth Gyula hivatásos nevelőszülőt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!