Veszprém

2013.02.06. 16:07

Érdekességek a gombákról

Gombafajtákról, a hatásukról és egyéb érdekességekről tartott előadást a minap Gfellner Péter erdész, gombatermesztő.

Szabó Zsuzsanna

A tudomány mai állása szerint a gombák sem az állatok, sem a növények csoportjába nem sorolhatók, de mindkét csoport egy-egy tulajdonságát hordozzák -  kezdte előadását a Veszprémi Gyógynövény és Életmód Klub Március 15. úti könyvtárban tartott rendezvényen Gfellner Péter.

Az erdész húsz éve foglalkozik gombatermesztéssel. Az első két évben laskát termesztett, majd áttért a shiitake gombára. Utóbbiról elmondta, hazánkban nem őshonos, fő termőterülete Kína, Japán és Indonézia. A japán eredetű shii take név azt jelenti, hogy egy adott (kemény)fán termő gomba. De itthon sokan illatos gombaként ismerik.

A shiitake számos, az emberi szervezet számára értékes ásványi anyagot és vitamint tartalmaz. Fehérjékben rendkívül gazdag. Alacsony kalóriatartalmú, a benne található A- és C-vitaminnak köszönhetően antioxidáns hatású. Támogatja az emésztő- és az immunrendszer működését, bizonyítottan küzd a rosszindulatú daganatok ellen.

Jótékony és sokoldalú hatása miatt számos ázsiai országban valóságos csodaszerként tekintenek rá. Az előadó szerint a hazai gomba-konyhakultúránk igencsak szegényes, emellett jóval több gombát kellene fogyasztanunk, hiszen rendkívül egészségesek. Sokszínű a felhasználásuk, kiválóan fogyaszthatóak főzve levesben, sütve, pörköltként, rántva, de akár nyersen is. A csiperke közismertségéről szólva hozzátette, a fajta egyeduralmát főként bizonyos gazdasági érdekeknek köszönheti. Nagyüzemi előállítása miatt azonban mára sokat vesztett értékéből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!