Veszprém

2013.09.04. 14:50

A bölcsészkaron közel 300-an kezdik meg tanulmányaikat

Tanévnyitót tartott a Pannon Egyetem Modern Filológiai és Társadalomtudományi Kara, a szerdai ünnepségen aláírták az Újvidéki Egyetem bölcsészkarával kötött megállapodást is.

Marton Attila

Dr. Horváth Géza, a kar dékánja köszöntőjében elmondta, a fakultás idei, 23. tanévében 285 hallgató kezdi meg tanulmányait alap- és mesterszakon. Az új osztatlan tanárképzésben angol -magyar, angol -drámapedagógia, angol -német, magyar -drámapedagógia és informatika -drámapedagógia szakokon indult el a képzés.

A dékán a középiskola és az egyetem közti különbségeket Humboldtot idézve ecsetelte. Kiemelte, az egyetemen a tudomány az állandó kutatás állapotában van, az oktatók és hallgatók pedig közös alkotómunkában vesznek részt. Az értékekről való gondolkodás van válságban, nem a bölcsészettudomány, jegyezte meg a tudományterületet érő kritikákra reagálva dr. Horváth Géza. A dékán hangsúlyozta, Veszprémben a humántudományok működésének két alappillére a műhelyszerűség és a regionális jelleg. A dékán bemutatta a kar új oktatóit, valamint elmondta, az őszi szemeszterben három nemzetközi és egy országos konferenciát rendeznek.

Az ünnepségen aláírták a Pannon Egyetem Modern Filológiai és Társadalomtudományi Kara és az Újvidéki Egyetem Bölcsészettudományi Karának együttműködési megállapodását. A dokumentumot a két kar dékánja, dr. Ivana Zsivancsevity Szekerus és dr. Horváth Géza írta alá. Az együttműködés célja közös kutatási programok kifejlesztése, nemzetközi tudományos konferenciák, workshopok és továbbképző szemináriumok szervezése, valamint közös oktatási programok elindítása. A megállapodásról az újvidéki bölcsészkar dékánja úgy fogalmazott, az együttműködés közös európai utat nyithat mindkét intézménynek, a Casablanca című filmből idézve pedig reményét fejezte ki, hogy a megállapodás aláírása egy barátság kezdete lesz.

A tanévnyitó zárásaként a kar új szeniorja az évfolyamot jelképező szalagot az egyetem zászlajára tűzte, majd az elsőévesek letették esküjüket, a kar dékánja pedig kézfogással fogadta egyetemi polgárrá a hallgatókat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!