Veszprém

2014.03.24. 16:55

Fókuszban az egészségtudatos magatartás

Az Egészségfejlesztési Irodák (EFI) működésének eddigi tapasztalatait összegezték munkaértekezleten hétfőn Veszprémben.

Marton Attila

A megbeszélésen dr. Ráczné Freidler Andrea, a veszprémi iroda vezetője mellett Várszegi Judit, a balatonalmádi EFI szakmai vezetője, Turóczi Mária a Veszprém Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szervének Egészségfejlesztési osztályvezetője, Szabóné dr. Virányi Judit, az Alkohol-Drogsegély Ambulancia Egyesület elnöke és Kiss Teodóra, az egyesület intézményvezetője is részt vett.

A veszprémi irodavezető felidézte, a működésüket tavaly ősszel megkezdő intézmények, a Skandináv országok modelljeihez hasonlóan, fontos koordinációs szerepet vállaltak a lakosság egészségtudatos magatartásának kialakításában. Hozzátette, a nyugdíjasok és a munkáltatók részéről is komoly érdeklődés van tevékenységük iránt, utóbbiakkal a közeljövőben szélesíteni akarják az együttműködésüket például munkahelyi szűrések lebonyolításával, a munka szempontjából aktív lakosság elérésére. Az EFI-k működésére a szakmai szervezetek is kíváncsiak, ezt példázza, hogy a Kórházszövetség áprilisi kongresszusán is részt vesznek.

dr. Ráczné Freidler Andrea, Várszegi Judit, Turóczi Mária, Szabóné dr. Virányi Judit és Kiss Teodóra az értekezleten (Fotó: Penovác Károly)

A veszprémi EFI tervezett programjairól elhangzott, április közepén a Veszprém Expón felállított standjukon várják a lakosságot, a szakmai érdeklődőket és a munkáltatókat, a hónap végén pedig egy kommunikációs workshopot szerveznek az egészségügyi ágazatban dolgozóknak. Májustól egészségügyi szűrőbuszt indít a veszprémi iroda a járás egyes településeire, amely korszerű eszközökkel – egyebek mellett CT-, EKG- és mobil ultrahangkészülékkel – többféle szűrés elvégzését teszi majd lehetővé.

A megbeszélésen szóba került az Országos Egészségfejlesztési Intézettel való szakmai együttműködés is, amelynek keretében több országos program helyi megvalósításában is közreműködik majd az iroda.

Címkék#Veszprém

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!