Veszprém

2014.08.27. 16:35

Ebola - Felkészül a kórház

Veszprém – Felkészítik a személyzetet és beszerzik az előírt védőfelszereléseket a Csolnoky kórházban az ebolajárvány miatt.

Marton Attila

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) augusztus nyolcadikán „nemzetközi horderejű közegészségügyi-járványügyi szükséghelyzetnek” nyilvánította az ebola-járványt, ezután a tagországoknak bizonyos kötelezettségeket teljesítenie kell. Magyarországon az előírások szerint az egészségügyi intézmények feladata, hogy a személyzet számára biztosítsák az esetlegesen ebolagyanús személyek vizsgálatához minimálisan szükséges védőfelszerelést, valamint tájékoztassák az érintett szakembereket a betegség tüneteiről és a teendőkről, közölte dr. Rácz Jenő, a Csolnoky Ferenc Kórház főigazgatója.

Dr. Rácz Jenő hozzátette, abban az esetben, ha a veszprémi kórházban ebolagyanús eset merülne fel, a beteggel foglalkozó személyzetet ellátják védőfelszereléssel, ha pedig a betegség valószínűsíthető, elkülönítik a beteget, majd egy kiképzett, egyéni védőfelszereléssel ellátott személyzettel, az erre a célra kijelölt járművel a budapesti Egyesített Szent István és Szent László Kórházba szállítják.

A kormányhivataltól kapott körlevélben szerepel, milyen védőfelszereléseket kell használni az ebolagyanúval kezelt beteg ellátásakor: kesztyű, vízhatlan köpeny, védőszemüveg vagy arcvédő, sebészi maszk, sorolja az igazgató. Amikor már nemcsak gyanúról van szó, hanem valószínűsíthető a betegség, akkor dupla kesztyűt, egyszer használatos vízlepergető cipővédőt és vízhatlan lábszárvédőt kell használnia a személyzetnek. A felszerelések két héten belül megérkeznek a veszprémi kórházba, mondta az igazgató, aki felhívta a figyelmet, a fertőzés a vér és a testváladék mellett tárgyakról, valamint állatról emberre is terjedhet. A kór tünetei kezdetben hasonlók egy vírusfertőzéshez – fejfájás, izomfájdalom, torokfájás –, de az ötödik nap után gyakori a hányás és a hasmenés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!