Veszprém

2014.11.21. 19:40

Családtag az internet?

Veszprém - Itt a jövőd a tét elnevezéssel az internet veszélyeiről, a fiatalokat érintő, világhálós bűncselekmények megelőzéséről tartottak előadásokat pénteken a városháza Kossuth termében.

Kovács Erika

A levegőhöz hasonlította a közbiztonságot Porga Gyula polgármester, amely az önkormányzat számára is fontos. Ezt szerinte összefogással lehet garantálni, fenntartani, ahogy az város is teszi a rendőrséggel, polgárőrséggel, intézményekkel, civil szervezetekkel karöltve. Idén ősztől a közgyűlés önálló bizottságot is létrehozott a a biztonság érdekében. Büszkén közölte: Veszprém a legbiztonságosabb megyeszékhely. Pogány Péter megyei rendőr-főkapitány helyettes, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság (VMRFK) bűnügyi igazgatója rámutatott: legveszélyeztetettebbek a fiatalok, a drog, az internet, az iskolai erőszak tekintetében.

A bűncselekmények megelőzésében segítségükre van mások mellett a kormányhivatal, a megyei katasztrófavédelem, a veszprémi büntetés-végrehajtási intézet, a mentőszolgálat, a családsegítő központ, a vöröskereszt, az alkohol és drogsegély ambulancia. Elmondta: Itt a jövőd a tét című bűnmegelőzési program megvalósítására a főkapitányság pályázatot adott be a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanácshoz (NBT), amit kedvező értékelés után a Belügyminisztérium csaknem kétmillió forinttal támogatott.

 

Garamvölgyi László, az NBT kommunikációs igazgatója hangoztatta: világszerte nő az internetbűnözés, a fiatalok cyber, azaz virtuális világban élnek, ahol családtag az internet. Az előadók közül Klausz Melinda közösségi médiaspecialista az internetes zaklatásról szóló előadásában elmondta: a világháló kedvezőtlenül érintheti a fiatalokat akkor, ha emiatt más elfoglaltságaikat elhanyagolják. Ők gyakran úgy érzik, csak a virtuális ismerőseik értik meg őket, és egy billentyűs kikapcsolással kitérhetnek a problémák elől. Horváth Lívia pszichológus az online és a valóság kapcsolatát, Hubainé Lipp Katalin szociálpedagógus a drogambulanciától az internetfüggőség kezelését, Péter Katalin, a VMRF képviseletében az internetes bűncselekményeket emelte ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!