Veszprém

2014.12.23. 10:20

Az egzotikus szépség csak a nevében mongol

Veszprém - Különleges nevét nap mint nap le kell betűznie a hivatalokban, az egyetemi vizsgák alkalmával. Igazi nyelvtörő vezeték- és keresztneve miatt két anyakönyvi kivonattal is rendelkezik. Dordzsceren Dádzsó azonban csak a nevében mongol, tősgyökeres veszprémi, aki az NB II-es női röplabda együttes húzóembere.

B. Virág Rita

Dordzsceren Dádzsó sportpályafutását több mint egy évtizede követhetik a Napló olvasói. Eleinte azonban asztalitenisz sikereiről tudósítottunk. A Báthory iskola testnevelés tagozatos tanulójának olyannyira jól ment a pingpong, hogy 12 évesen a fővárosba invitálták, s kecsegtető karrier lehetőségével biztatták. Az ifjú hölgy azonban úgy döntött, felhagy az asztalitenisszel, s inkább sportágat vált: minden barátnője röplabdázott, így ő is a háló mellett kötött ki.

- A pingpong edzőm egyáltalán nem örült, hogy felhagytam a játékkal, de engem sokkal jobban érdekelt a röplabda. A döntést egyáltalán nem bántam meg - mondta el a Pannon Egyetem harmadéves műszaki menedzser szakos hallgatója.

A női röplabda NB II listavezetőjének, a Veszprémi Egyetem SC csapatának ütője elárulta, nem mindennapi nevét a mai napig szinte mindenütt betűzni kénytelen. Viszont legnagyobb megrökönyödésére sokan nem ismerik a dzs betűt. Elképedve mesélte, nem egyszer visszakérdeztek már, hogy magyarázza el, milyen betűvel kezdődik a neve. Sőt, ahány hivatalos okmány, annyiféle név szerepel benne, emiatt két anyakönyvi kivonattal rendelkezik.

A 22 esztendős lánynak édesapja mongol származású, aki a 70-es években érkezett hazánkba és az egykori vegyipari egyetemen diplomázott. Ekkor ismerkedett meg Dádzsó édesanyjával, akivel első látásra őszinte szerelembe bonyolódtak. Az egyetem elvégzése után a fiatal pár Mongóliába költözött, de Dádzsó veszprémi nagymamája megbetegedett, emiatt visszatért a házaspár és végül a királynék városában telepedett le.

- Dádzsó mongolul nem jelent semmit, egy hosszabb név becéző változata, viszont édesapám Ocsir nevének magyar megfelelője a drágakő, kisebbik öcsém, a nyolcéves Bajan neve pedig jólétet, gazdagságot jelent - magyarázta. Kiderült, Dádzsó és testvérei még soha nem jártak Mongóliában, bár a több mint kilencvenéves nagymama már nagyon szeretne velük találkozni. A család évek óta gyűjtöget az utazásra, ám rettentően drága a repülőút, így feltehetően csak édesapjuk tudja majd meglátogatni a csak levelekből és internetről ismert nagyit. Dádzsó egyébként az egyik rokonnal rendszeresen levelez, ám csak angolul értenek szót, ugyanis mongolul nem beszél a veszprémi lány.

- Nem sokat tudok édesapám szülőhazájáról, mi teljesen a magyar kultúrában nőttünk fel. Karácsonykor is a magyar szokásoknak megfelelően ünneplünk, apa nem hozott a családunkba semmilyen különleges, vagy érdekes szokást. Igaz, hal ilyenkor nem került az asztalunkra, mert egyikünk sincs oda a kopoltyús állatokért, inkább pulykát, csirkét eszünk - avatott be.

Dádzsó leginkább a küllemén érzi a mongol vonásokat: valóban egzotikus szépségű hölgy, akiért megfordulnak a férfiak az utcán és akiért szívesen járnak röplabda meccsekre a hódolók.

- Próbálkoztam már egy ügynökségnél, sőt részt vettem egy castingon is, ahol nem sok sikerem volt. Műlánynak tituláltak, a hosszú, sötét színű hajam miatt, pedig ez a természet ajándéka. Most már csak nevetek az egészen, viszont egy magazin felkérését azért nem utasítanám vissza - mondta, s azt is hozzátette, idősebb öccse, Csingisz azonban nagy sikereket ér el a modell szakmában és már azon töri a fejét, hogy külföldön próbál szerencsét.

Dádzsó egyelőre nem töri a fejét azon, hogy eljut-e valaha Mongóliába. Jelenleg egyetemi vizsgái és az itteni boldogulása, no és fiatal felnőttként, a sport, a szórakozás köti le leginkább. Még négy vizsga vár rá ebben a félévben és karácsony után az újév számára egyelőre egyet jelent a tanulással.

Törött ujjal kellett meccset játszania

Az elmúlt idényben a veszprémi röplabdás lányok kiestek az élvonalból, akkor Dádzsó elmondása szerint, elvesztették minden önbizalmukat. Az NB I-ben nem sok sikerélményt jutott nekik, több meghatározó játékos a munka mellett nem tudta vállalni a vidéki bajnokikat, így egy alkalommal például csere nélkül, serdülőkkel kiegészülve szerepeltek, ahol Dádzsónak ráadásul eltörött az egyik ujja is, de így is kénytelen volt végigjátszani a meccset. Most az NB II-ben újra magára talált az együttes és igazi csapatként küzdenek fordulóról, fordulóra, nem csoda, ha makulátlan mérleggel vezetik a tabellát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!