Veszprém

2014.12.22. 18:01

Biztonságos, kiszámítható és stabil a költségvetés

Veszprém – Biztonságos, kiszámítható és stabil a jövő évi költségvetés, közölte Kovács Zoltán országgyűlési képviselő.

Balla Emőke

A Fidesz Veszprém Megyei Választmányának elnöke sajtótájékoztatóján elmondta: a költségvetés 2 és fél százalékos gazdasági növekedéssel, 2,4 százalékos költségvetési hiánnyal számol, az államadósságot 75 százalékra kívánják csökkenteni. Az önkormányzatok „tiszta lappal” kezdhetik az évet, hiszen az adósság konszolidációval az állam átvállalta a korábbi adósságot. 2015-ben a költségvetési támogatással együtt az önkormányzatok 2500 milliárd forinttal gazdálkodhatnak. Két milliárd forinttal többet kapnak a civilek, 5,4 milliárd forintot.

240 milliárd forinttal több jut családtámogatásra, a Segély helyett munkát! programra 270 milliárd forint. A kormány folytatja a munkahelyvédelmi akciótervet, foglalkoztatás-ösztönző programokkal, fő cél, hogy 2018-re teljes foglalkoztatás legyen. A gazdaságfejlesztést segíti az Európai Uniótól érkező 34 milliárd euró a 2014-2020-as ciklusban. A fegyveres és rendvédelmi dolgozók életpálya modelljére 44 milliárd forintot szán a kormány 2015-ben, a pedagógusoknál további 39 milliárd forint jut a béremelésre. A nyugdíjak megőrzik értékállóságukat. A közszolgálatban dolgozóknál 2016 júniusára tervezi a kormány, hogy bevezeti az életpálya modellt.

A banki elszámoltatással kapcsolatban Kovács Zoltán elmondta: a környező országokhoz képest Magyarországon semmi sem szabott gátat a deviza hitelezésnek, az ország eladósítása mellett a családok is jelentősen eladósodtak. A végtörlesztés és az árfolyamgát kapcsán mintegy 1000 milliárd forint maradt a családoknál, a mostani lehetőségnek köszönhetően 1100 milliárd forint marad a családoknál.

Folytatják a családi otthonteremtő programot, a gyermekvállalásra ösztönző gyed extrát. A közigazgatásban a tervek szerint 21 napról 15 napra csökken az ügyintézés ideje. A következő években fejlesztik az elektronikus közigazgatást, 3 és fél millió háztartásban bevezetik a szélessávú internetet.

Ahhoz, hogy az ember biztonságban érezze magát, négy dologra van szükség: munkára, jövedelemre, lakásra és megtakarításra. A jövő évi költségvetés ezt igyekszik megteremteni, hangsúlyozta Kovács Zoltán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!