Veszprém

2014.08.28. 16:05

Országosan is egyedülálló létesítmények épülnek a veszprémi állatkertben

Veszprém – Jövő tavaszra minden készülő létesítménybe megérkeznek az állatkert új lakói, közölte Török László igazgató a beruházás-sorozat elemeit ismertető bejáráson csütörtökön.

Marton Attila

A ZooEvolúció nevű beruházás projektelemei között Török László kalauzolta Porga Gyula polgármestert és a sajtó képviselőit. A városvezető elmondta, a fejlesztés révén növekedhet az állatkert évi 250 ezres látogatószáma és a turisztikai vállalkozások vendégforgalma.

A projektben országosan is egyedülálló madárbemutató komplexum épül, amelyben flamingók, íbiszek és pelikánok is élnek majd. A mintegy ötezer négyzetméteres, 15 méter belmagasságú épületben a madarak szabadon repkednek majd a látogatók feje fölött. A veszprémi állatkertben először láthatunk pingvineket és fókákat is tavasztól. A vizes élővilágot bemutató medencékben az állatok etetését 150 fős tribünről figyelhetjük, valamint egy nyolc méter hosszú üvegfal is épül, hogy a fajok víz alatti életébe is bepillanthassunk.



Török László igazgató, Porga Gyula polgármester és Szücs István, a Vemévszer ügyvezetője a bejáráson (Fotó: Penovác Károly)

A fejlesztések közül az elefántház jár legelőrébb: az 1100 négyzetméteres épületben fűtött látogatói térből láthatók majd az ormányosok, a házhoz egy 5400 négyzetméteres külső kifutó is tartozik majd.

A beruházás részeként a gulya-dombi bejárat mellett új, akadálymentesített látogatói vizesblokkot is létesítenek.

Porga Gyula gratulált a fejlesztéshez, majd elmondta, a Veszprémben eltöltött vendégéjszakák száma idén 30 százalékkal növekedett az előző évhez képest.

A veszprémi állatkert történetének legnagyobb fejlesztése márciusban indult. A mintegy 1,2 milliárd forintos beruházássorozatot európai uniós és állami forrásokból valósítják meg. A fejlesztések 2015 nyarán fejeződnek be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!