Veszprém

2014.12.18. 15:54

A veszprémi Pumák - 70 éve alakult meg a vadászrepülő ezred

Különlegességeket is felvonultató kiállítással emlékezik a veszprémi 101. „Puma” vadászrepülő ezredre a Veszprém Megyei Levéltár.

Szabó Péter Dániel

Balogi András és Simon Gyula nézi a roncsolódott szárnyat a kiállításon. Utóbbi kiskatonaként még őrizte a Pumák gépeit a jutaspusztai repülőtéren (Fotó: Szabó Péter Dániel)

Az intézmény folyosóján csütörtökön délutánnyílt meg az a tárlat, ami próbál méltó emléket  állítani az 1944-ben megalakult, s mindössze szűk egy évig létező ezrednek. Régi dokumentumok, megsárgult fényképek, ruhák és díszes kitüntetések kaptak helyet a vitrinekben. Csupa olyan emlék, ami nagyrészt gyűjtők tulajdonában van, így eddig még nem volt látható a nagyközönség számára, húzta alá a megnyitón B. Stenge Csaba hadtörténész. A tatabányai városi levéltár vezetője hozzátette, egyéves működése során aratott mintegy 280 légi győzelmével a 101. vadászrepülő ezred a tárgyidőszak egyik legkiemelkedőbb teljesítményt nyújtó magyar katonai egysége volt.

Zentai László ezredes, az MH 54. Veszprém Radarezred parancsnoka köszöntőjében méltatta a vadászrepülő pilótákat, akik kérdés nélkül teszik kötelességüket, s védelmezik hazájuk légterét.

Érdekesség, hogy a kiállításon látható egy amerikai felségjelzésű repülő szárnyának egy darabja is. A B-24-es gépet Benkő Lajos hadnagy lőtte le Felsőörs határában 1944. július 7-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!