Veszprém

2015.02.15. 22:40

A táncukkal üzentek - A nők elleni erőszakra hívták fel a figyelmet

Az Egymilliárd nő ébredése című kampány késztette a veszprémi nőket, lányokat, asszonyokat arra a világméretű táncra, amelyet immár harmadik évben szervezett meg a Veszprémi Nők Kerekasztala Egyesület (Venőke).

Jákói Bernadett

Február 14-én, Valentin napján a világ valamennyi nagyvárosában egyidejűleg fogtak össze a nők a közös produkcióra, ami az önkifejezés egyik legfontosabb eszköze is lett. A rendezvény Eva Ensler ötletéből származik, aki amellett, hogy különböző számos női könyv szerzője, a nők jogainak élharcosa is.

Az első tánclépéseket a veszprémi hölgyek három évvel ezelőtt tanulhatták meg. Akkor az erőszak ellen kampányoltak, majd azt követő évben az igazságtalanság ellen harcoltak, idén pedig a nőket érintő minden méltánytalanság ellen, és mindazért, ami az álmaik megvalósításáért történik – nyilatkozta a Naplónak Huszár Józsefné Júlia, a helyi nő civil szervezet alapító elnöke.

A táncnak van egy alapkoreográfiája, amit a világon mindenütt egyformán táncolnak. Ezt a táncot Arany Szilvia, a Ritmus Művészeti Egyesület vezetője, a Venőke elnöke tanította be az érdeklődőknek. A Törjük össze a láncainkat kísérő koreográfiát mindenütt a világon ugyanazzal a dallal kísérik, nálunk Arany Timi énekhangjával hallhatta a közönség. A táncban azok a lányok, asszonyok vettek részt, akik nem az erőszakot hirdetve, nem a jelszavak skandálásával kívánták nyomatékosítani az üzeneteket, hanem a közös tánc segítségével, ami csodálatos művészi kifejezőeszköz. A mondanivalót hét pontban foglalták össze, ezeket színes táblákon hirdették a résztvevők.

A már több éve népszerű tánc flashmobot a jövőben is folytatják, hagyományt teremtenek vele. A témát helyi előadókkal, a női civil szervezet sokoldalú művésztagjainak zenei, irodalmi és felolvasó előadásával színesítve hozták közelebb a veszprémi polgárokhoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!