Veszprém

2014.11.19. 19:51

A Szeretet szentjére emlékeztek

Veszprém – Szent Erzsébetre, a Szeretet szentjére, a Katolikus Karitász védőszentjére emlékeztek névünnepén szerdán a Szaléziánumban ünnepi előadással, kiállítással és a bazilikában szentáldozattal.

Toldi Éva

A szertartás keretében a Főegyházmegyei Karitász által idén is elkészíttetett Szent Erzsébet-kenyereket megáldották és szétosztották az egybegyűltek között – immár sokéves hagyomány szerint –, s vittek abból szerte a megyében a hajléktalanoknak, rászorulóknak is.

Zagyva Richárd, a Főegyházmegyei Karitász igazgatója bevezetőjében a Veszprémi Egyházmegyében működő 38 karitászcsoport buzgó tevékenységéről szólott, majd átadta a szót dr. J. Újváry Zsuzsannának,  Pázmány Péter Katolikus Egyetem docensének. A vendég előadásában végigkísérte Szent Erzsébet életútját, a szolgáló szeretet állomásain és szólt tiszteletének terjedéséről.

A 13. század elején, több mint 800 éve élt szent, aki Sárospatakon született II. András magyar király és a Merániai-házból való Gertrúd királyné leányaként, Thüringiai Lajos feleségeként, a szegények, betegek, elesettek önzetlen gondozójaként vonult be a történelembe és egyúttal az Egyház, a szentek történelmébe, s vált példaképévé sokaknak. Követői sorában lehet említeni a jeles magyar királylányok között a rokonságából származó Szent Kingát, Boldog Jolánt többek között. Szent Erzsébet nagyságát példázza, hogy bár idegenben és rosszindulatú környezetben kellett életszentségét megvalósítania – ahol rengeteget bántották, megalázták, mert királynéi méltósága ellenére az alattvalók és a társadalom legszegényebb rétegeinek megsegítését, felemelését, betegek testi-lelki gyógyítását, éhezők megetetését tartotta élete fő küldetésének – mégis helytállt.

Az előadás után  dr. J. Újváry Zsuzsanna bemutatta és méltatta Tóthné Pálmai Katalin textilművész Szent Erzsébet életéről készült hét részes festményciklusát, amelyet az előadóteremben tártak a látogatók elé. A megemlékezésen közreműködött Tóth Károly fuvolaművész szakrális muzsikával.

Az ünnep ezután szentmisével folytatódott a bazilikában, amelyet Nagy Károly címzetes apát, kanonok mutatott be paptestvéreivel koncelebrálva. Szentbeszédében kiemelte: a mai ifjúságnak, a fiatal házaspároknak is példaképe lehet Szent Erzsébet és Thüringiai Lajos házassága: Erzsébet engedelmes, türelmes volt, férjét szerette, aki szentéletű asszonyát imádságos lelkülettel követte, védelmezte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!