Veszprém

2014.12.28. 18:15

Archív képek üzenete - A ligeti korcsolyapálya

Folytatjuk a Veszprém Megyei Levéltárral közös, hetente jelentkező sorozatot, melyben olykor elfeledett értékeket mutatunk be.

Balassa Gergő

A veszprémiek kedvelt találkozási és sportolási helye volt az Erzsébet-ligeti korcsolyapálya. Itt kapta lencsevégre egy fényképésztanonc a korcsolyázó nebulókat az 1930-as évek egyik téli szünetében

A veszprémiek kedvelt téli találkozási és sportolási helye volt az Erzsébet-ligetben 1913-ban kialakított korcsolyapálya. Itt kapta lencsevégre egy fényképésztanonc a korcsolyázó nebulókat az 1930-as évek egyik téli szünetében. Rövid cserkésznadrágban, piarista sapkával a fejükön állnak a vizsgamunkáját készítő fotós gépe előtt.

Ki gondolta akkor, hogy az önfeledten korizó gyerekeknek milyen sors adatik! A kép közepén, csatos övvel a derekán Lechner Laci, aki később villamosmérnök lett. Tőle balra Torma Frici, aki a Pázmándi utcában lakott. Balján ugyancsak piarista sapkában Zakariás Oszkár zongora- és orgonazseni. Mellette Kalmár Jóska, aki évekkel később elpusztult az auschwitzi koncentrációs táborban. Világos kabátban és pantallóban, csíkos sapkával a fején Hadházi Jóska, édesapja huszártiszt százados volt az altisztképzőben Jutason. Tőle jobbra Zakariás Anti, Oszkár öccse. Mellette (korcsolyát erősítő szíjat tartva a kezében) Mustos Pista, később piarista tanár, majd az Egyesült Államok rendtartományának főnöke lett. Idős korában érelmeszesedése miatt elfelejtett angolul, csak magyarul beszélt.

A fotót és történetét Lechner László bocsátotta közre. (Forrás: Múltbatekintő: http://www.veml.hu/ leveltar/id-232.html)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!