Veszprém

2015.02.07. 13:36

A legnagyobb nemzeti kincs a tehetség

Veszprém - A tehetség a legnagyobb nemzeti kincs, hangzott el a szombati pedagógus szakmai napon.

Balla Emőke

A Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskola második éve szervezte meg a pedagógus szakvizsgával záruló  tehetséggondozó-tehetségfejlesztő szakemberképzést. Ehhez kapcsolódott az a szakmai nap, mely a tehetséggondozás, tehetségfejlesztés kérdéskörét járta körbe.

A főiskola elkötelezett a pedagógusképzés mellett, ezért  szervezte meg a  programot. A megye több általános- és középiskolájából érkezett pedagógusokat Trosits András főiskolai docens, Sebestyén József főiskolai docens és Varga István rektor köszöntötte.

A tehetségekről, a tehetségek felismeréséről a hazai tehetséggondozás neves szakembere, Gyarmathy Éva tartott előadásokat. Az MTA Természettudományi Kutatóközpont Kognitív Idegtudományi és Pszichológiai Intézet tudományos főmunkatársa elmondta: a tehetséget sokan összetévesztik a jó képességgel, holott az egészen más. A tehetség „természeti erő”, ami sokszoros nyomást jelent az emberre. A tehetség eltérő viszonyulás a világhoz, egy sajátos attitűd. Nagyon fontos a gyakorlás – szakemberek szerint 10 ezer óra szükséges ahhoz, hogy valaki kiemelkedjen egy területen –, illetve az, hogy az ember higgyen, bízzon önmagában. Legyen belső ereje, kitartóan vigye véghez azt, amit eltervezett. A tehetséges ember mindent alárendel annak, ami őt foglalkoztatja. Mindent lehetőségként él meg, állandóan fejlődni akar. Mottója: „Nem tudtam, hogy lehetetlen, és megcsináltam”. A tehetség egyfajta deviancia, de éppen úgy jól kell tudni élni vele, ahogyan a tüzet is jóra használjuk az életünkben. A környezet meghatároz, de hátrányos közegben is vannak tehetséges emberek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!