Veszprém

2014.10.23. 18:06

Október 23.: A kiengesztelődés, megbocsátás ideje

A legfontosabb, hogy elfogadjuk egymást, mondta Oberfrank Pál, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója a Brusznyai emlékműnél tartott ünnepségen.

Balla Emőke

„Szívünkben a megbocsátást, lelkünkben a kiengesztelődést kell keresnünk, engem pedig színészként, színházi emberként elsősorban a kiállás, a helytállás példája foglalkoztat, ha 1956-ra gondolok, és kötelességem is azokra gondolni, akik akkor a művészek között kiálltak a magyar ügy mellett”. Az igazgató beszédében felelevenítette a művészvilágban bekövetkezett változásokat 1948 és 1956 között. A színház világa sem lehetett mentes a politikai hatásoktól, a világnézeti, ideológiai szempontoktól.

– A helyzet ma sincs másképp. Ma is külön kihívást jelent a hit vagy valamely értékrend vállalása, sokszor a hazafias érzület is. A kokárda viselése, a nemzeti színű zászló sokakban viszolygást kelt, más országokban ez ad erőt, a közösség szimbólumát jelenti.

Oberfrank Pál mondott ünnepi beszédet (Fotó: Penovác Károly)

„Sokan a művészvilágban függetleneknek vallják magukat, hogy mitől függetlenek, nem tudjuk. Hogy mit jelent ez a függetlenség, ezt egyre világosabban látni véljük. A művészet és a kultúra mégis valami módon mindig kötődik értékekhez, értékrendekhez, nem lehet teljesen független a világnézetektől, filozófiáktól. Jó lenne olyan világban élni, ahol őszintén vállalhatjuk önmagunkat, és emiatt senkit nem ér hátrányos megkülönböztetés. A legfontosabb az, hogy elfogadjuk egymást, noha más-más módon tesszük fel kérdéseinket az élet nagy dolgairól, és a válaszaink is igen különbözőek. Tisztelnünk kell egymás gondolatait, érzéseit, ugyanakkor nem utasíthatjuk el a vertikális gondolkodást, fel kell mutatnunk a reményt, a szeretetet egymás iránt, hogy betölthessük hivatásunkat. Látjuk, hogyan polarizálódik, esik szét világunk és mégsem adhatjuk föl a reményt, a hitet, hogy végül is mindnyájan egy hajóban ülünk, s véget tudunk vetni az ellenségeskedésnek, az árokásásnak, a sárdobálásnak. Eljött a kiengesztelődés, a megbocsátás ideje” - zárta beszédét az igazgató.

Az ünnepi műsorban közreműködött a Magyar Honvédség Légierő Zenekara, Katona János vezényletével. Kubik Anna Kossuth-díjas színművész Tóth Bálint Magyar Litánia című verseit szavalta el, majd a Brusznyai emlékműnél az önkormányzat, pártok, egyesületek, szervezetek képviselői koszorúztak.

A megemlékezés ezekben a percekben a Hangvillában folytatódik. A hangversenyen fellép a Duna Szimfonikus Zenekar, Horváth Gábor vezényletével, valamint a Magyar Állami Népi Együttes. A koncerten Bartók, Liszt, Kodály és Erkel művei hangzanak el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!