Veszprém

2014.04.14. 17:40

A Jobbik és a föld

Veszprém - Magyarországon termőföldet kizárólag magyar természetes vagy jogi személy birtokolhasson, jelentette ki Kepli Lajos, a Jobbik országgyűlési képviselője hétfőn a városban.

Mátyus Tamás

Euroszkeptikus párt vagyunk, úgy viszonyulunk az EU-hoz, hogy kimondjuk és nem tagadjuk, hogy mi a nemzetek Európáját részesítjük előnyben. Nem kérünk az Európai Egyesült Államokból, amerre a lisszaboni szerződés óta az EU tart - mondta a politikus.

Véleményük szerint egyre több tagállami hatáskört von magához az unió, és olyan döntéseket hoz meg a fejünk felett, minket meg sem kérdezve, amelyek Magyarországot érzékenyen érintik. Példaként hozta fel az utóbbi időkből az akácfák kiirtását vagy a szabad pálinkafőzés megtiltását.

Kepli Lajos megtiltaná a külföldiek földtulajdonszerzését (Fotó: Mátyus Tamás)

 

- Mi nem hiszünk ebben a szuperállami koncepcióban, és szeretnénk a magyar nép önrendelkezési jogát visszaszerezni, hogy az EU-n belül is saját magunk dönthessünk a fontos kérdésekről. A Jobbik régóta hangoztatja az élelmiszer-önrendelkezés fontosságát, emellett igényeljük, hogy az európai uniós bérek legalább 80 százalékát is kifizessék az itt dolgozó embereknek, és szeretnénk harcba szállni a földünkért is, hiszen a magyar termőföld és a vízkészlet nemzeti kincsünk.

Nem akadályozni szeretnénk a külföldiek földtulajdonszerzését, hanem megtiltani azt, és Magyarországon termőföldet kizárólag magyar természetes vagy jogi személy birtokolhasson szögezte le. A képviselő arról is beszélt, az egész kontinensen az euroszkeptikus pártok erősödését várják, így a Jobbik is a 2009-es három főnél többet szeretne az EP-be juttatni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!