Veszprém

2015.02.10. 15:20

A gyógyító forrás - A betegek világnapjára emlékeztek a kórházban

Veszprém - Márfi Gyula érsek és Nagy Károly apátkanonok, plébános mutatott be szentmisét a Betegek Világnapja alkalmából a Csolnoky Ferenc kórházban.

Toldi Éva

Márfi Gyula szentbeszédében arról beszélt, hogy a betegnek türelemmel kell viselnie a szenvedését, mert áldozatában a szenvedő Krisztust teszi jelenvalóvá. A gyógyítóknak pedig a gyógyító Krisztust kell megjeleníteni életükben, munkájukban. Hangsúlyozta, Jézus soha nem utasította el a hittel hozzá forduló gyógyulni vágyókat, mindig meggyógyította a betegeket. Az érsek megáldotta a Szűz Mária, a betegek gyógyítója nevét viselő kórházkápolnába készült festményt, Rédey Emília festőművész alkotását, majd kiszolgáltatták a betegek kenetét. (A betegek világnapján a kórházkápolnában is lesz 16 órakor szentmise, melyet Nagy Károly apátkanonok, plébános mutat be, ekkor kerül a festmény a helyére.)

Szemerei János evangélikus püspök, Steinbach József református püspök, Márfi Gyula érsek és Nagy Károly apátkanonok
Fotó: Szaléziánum

A szentmise végén Szemerei János evangélikus és Steinbach József református püspökök is imádkoztak a betegekért, majd áldásban részesítették a megjelenteket.

II. János Pál pápa 1993-ban a franciaországi Lourdes-i jelenések emlékére február 11-ét a betegek világnapjává emelte. Az ünnep eredete Marie Bernadette Soubirous (a későbbi Szent Bernadett) nevéhez fűződik. A szegény családból származó, sokat betegeskedő kislány előtt 1858. február 11-e és július 16-a között 18 alkalommal jelent meg a Szűzanya, aki a szent hagyomány szerint megmutatta, hol kell ásnia, hogy megtalálja azt a csodatévő forrást, amelynek vizétől azután az eltelt évszázadok során több ezren gyógyultak meg különböző gyógyíthatatlan betegségeikből. A forrás mellé kápolnát építettek, s Lourdes nemzetközi zarándokhellyé emelkedett, évente több százezren keresik fel a Szent Szűz közbenjárását kérve gyógyulásukért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!