Veszprém

2015.02.24. 17:55

25 éve írta a Napló - A legrégebbi börtön

A veszprémi hazánk legrégebbi börtöne. Az 1700-as években olyan egészségtelen volt, hogy húsznál több rab a levegőhiánytól megfulladt. A veszprémi büntetés-végrehajtási intézetet Andrónyi András mutatta be a Napló olvasóinak 1990-ben.

Balassa Gergő

„S hogyan élnek ma ott a fogva tartottak?

Négytől tizenhat személyes zárkában alszanak, emberszámba veszik őket, s lehetőleg úgy kvártélyoznak, hogy szubkulturált csoportba ne kerüljön kultúrember, s viszont. A parancsnokság ezzel igyekszik elejét venni fölösleges kínlódásnak, netán ordítozásnak, verekedésnek.

A rabok egy része szinte tolakodott a fényképezőgép elé, hogy nyomtatásban jelenhessen meg az arcmásuk, a tetoválásuk (Archív fotó: Andrónyi András)

Essünk túl egy kényes(?) kérdésen, a szexen. A hatályos törvény nem tiltja – felnőtt korúak között – a homoszexualitást, ám a börtönszabályzat igen. Lesz még dolguk a jogalkotóknak...

Munkára csak a jogerősen elítéltek kötelezhetők, ám gyakorlatilag valamennyi rab dolgozik. Elvégre jócskán kellemesebb az asztalos-, a lakatos-, a bádogosműhelyben munkálkodni, emberek között lenni, mint tétlenül ücsörögni a zárkában. Meghatározott időben szabad látogatót fogadni, meghatározott súlyú, összetételű csomagot kapni. Sportlehetőség adott sakkban, súlyemelésben, fociban, röplabdában. A könyvtár 2500 kötetes. Minden lapra szabad előfizetni. Nézhető videó, valamint színes és fekete-fehér tévé. A rabok egy része szinte tolakodott fényképezőgépem elé, hogy nyomtatásban jelenhessen meg arcmásuk, tetoválásuk...”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!