Veszprém

2017.05.22. 13:37

A láthatóvá vált színház

A veszprémi Petőfi Színház vasárnap esti Király beszéde előadása komplex akadálymentes élményt biztosított a látás- és hallássérült nézőik számára.

Jákói Bernadett

Az előadás témája önmagában is a beszédfogyatékossággal küzdő főszereplő nyilvánosság elötti megmérettetésének küzdelmeit mutatja be. A nézők az előadás alatt teljes megvilágításban láthatták, miképp közvetíti Bödök Ilona jelnyelvi tolmács az elhangzó jeleneteket, a párbeszédeket. A látássérültek részére pedig narrátor segíti egy fülmonitoron keresztül a színpadi látvány befogadását.

A Király beszéde című népszerű színdarabot...

-2011 óta  dolgozunk a Petőfi Színházzal, jó kapcsolatunk alakult ki, évente 3-4 alkalom adódik, hogy a látás vagy hallás sérült nézőinknek is megfelelő élményeket tudjunk biztosítani. –mondta el Bonecz Ervin. narrátor, a 90 decibel Project alapítója, vezetője. - Minden évadban különböző műfajú előadásokat választunk ki, függ attól, hogy a speciális igényű közönséget mi érdekli.

...Bödök Ilona jelnyelvi tolmács közvetítette a Petőfi Színházban
Fotó: Petőfi Színház

A jeltolmácsok cégünk munkatársai. Jelenleg 3 tolmáccsal és 3 narrátorral dolgoznak hosszú távon 10 színházzal, közülük egyik a veszprémi Petőfi Színház. A következő évadra is terveznek ilyen lehetőségeket, hiszen a színház jövő évadjában meghirdetett darabokat fogják a megfelelően tolmácsolni az erre rászorultaknak.  A számukra elérhető hírlevelekben, sajtóikban hirdetik meg a narrációs előadásaikat, onnan is értesülhetnek, melyik előadásra érkezzen meg a célcsoport. A vakok és gyengén látók számára még az a bónusz is járt, hogy előadás elött egy órával az előadást közvetítő narrátor segítségével megismerkedhettek a színpadi dekorációkkal, díszletekkel, s ez által olyan információhoz is jutottak, amelyeket az előadás alatt fel tudnak dolgozni, asszociálni tudják a frissen szerzett élményt a színpadon hallottakkal. Kezükbe vették a koronát, az egyschillingest, vagy a darabban szerepet játszó repülő maketteket . Így össze tudják kötni a tapintott élményt a verbálissal. Az élmény egyúttal mindenki számára elérhető lett. Így vált lehetővé, hogy előadás végére, mondhatni a hosszas gyógyító, felkészítő, küzdelmes munka során a beszédfogyatékossággal küzdő király beszédét is mindenki a maga befogadó nyelvén keresztül érthette meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!