Veszprém

2016.03.29. 14:25

Úton a bakancsosok

Veszprém - Hagyományosan, immár közel 30 esztendeje kora tavasszal kelnek útra azok a bakancsos természetjárók, akik vállalkoztak a Bakony 50 teljesítménytúra végiggyalogolására.

Jákói Bernadett

A szervezők, a balatonalmádi Bauxitkutató Természetbarát Egyesület évtizedek óta a Veszprémtől Városlődig tartó, hosszú távon a veszprémi vasútállomástól induló zöld sáv jelzés új útvonalra terelt szakaszán, a Fenyves tanösvényen rajtoltatták el az indulókat, akik a nyugati Séd-völgy érintésével, Csatár-hegy, Márkó, Herend irányába a Nagy-Nyergesen át, Németbánya felől érték el a célállomást, Városlődöt.

A főleg a fiatalabb korosztály körében népszerű teljesítménytúra-mozgalom az 1980-as évek közepére nyúlik vissza, akkor még Felszabadulás-emléktúrának nevezték az azóta is nagy népszerűségnek örvendő, szervezett természetjáró mozgalmat. Így a mai hazai teljesítménytúrák közül, mondhatni, ez a legkorábbi, közösségeket nagy létszámban megmozgató bakancsos túraesemény. Veszprémből 160 feletti indulót regisztráltak a szervezők, Herendről a 250-et is meghaladja a létszám, és a legkisebb, 10 kilométeres távra is több mint száz fő jelentkezett.

A leghosszabb, 50 kilométeres távra a százhatvanat is meghaladta a részt vevő regisztráltak száma
Fotó: Jákói Bernadett

A mini távon főleg diákok, nyugdíjasok vettek részt, akik a Városlőd településen belül kijelölt Európa kultúra útvonalán, a Fokhagymás-hegyen keresztül, a kálvária érintésével az Iglauer park környékét sétálhatták végig, s fenséges bakonyi panoráma kísérte útjukat.

A középtávon a Herendről rajtolók a Magas-Bakony kijelölt útvonalain érkeztek el a nagy távon részt vevőkkel közösen a célállomásra.

A bakancsosok oklevelet és emlékjelvényt vehettek át.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!