Veszprém

2015.07.17. 19:10

Világszínvonalú állatkert

Veszprém - Történetének talán legmozgalmasabb időszakát tudhatja maga mögött a Veszprémi Állatkert, hiszen egy olyan fejlesztés-sorozat valósult meg az immár 30 hektáron elterülő parkban, mely turisztikai és állatkertészeti szempontból egyaránt európai színvonalba emelte a nagy hagyományokkal rendelkező állatkertet.

Szám Dorottya

A „ZooEvolúció” elnevezésű projekt keretein belül Elefánt Park, orrszarvú ház és kifutó, madárröpde és fóka és pingvin medence komplexum létesült.

Három fiatal elefántbika vidám trombitálása már messziről hallatszik az állatkertben. Nuka, Dinkar és Félix egy percet sem unatkozik; a reggeli lábápolás és a kiadós, több tíz kiló répából, almából, szénából álló reggeli után a homokkal fedett ligetekkel tarkított külső kifutójukba mennek, ahol megmerítkeznek medencéjükben, birkóznak egymással és felmásznak a homokdűnékre, a dekorfákra – mindeközben pedig lombos ágakat ropogtatnak. A szintén hatalmas zöldségekből, gyümölcsből és szénából álló ebéd – és vacsoraadagoknak köszönhetően az öt esztendős ifjú bikák napról napra erősödnek, nőnek. Esetleges hűvös időben sem kell a látogatóknak nélkülözni az örökmozgó ormányosokat, hiszen belső kifutójukba egy üvegfalon keresztül megtekinthetőek.

Pablo, a 2,5 tonnás szélesszájú orrszarvúbika hatalmas termete és nyugodt temperamentuma miatt hosszú évek óta mind a látogatók, mind az állatkertészek nagy kedvence. A két orrszarvú nőstény, Rebeka és Naruna is szívesen tölti vele idejét, de udvarlása nem járt sikerrel, így egy újabb bika, Rafiki is Veszprémbe költözhetett. Ám mivel két bika ölre menne a tehenek kegyeiért, így tartásukat és bemutatásukat úgy kell megoldani, hogy a vastagbőrű hímek ne találkozhassanak. Így amíg egyikük az új orrszarvú házhoz tartozó kifutón van, addig másikuk a hatalmas szavanna kifutón a zebrák és más afrikai antilopok között látható a két nőstény társaságában. Új házukba télen – nyáron betekinthetnek az érdeklődők, így e melegkedvelő faj is az év minden napján megtekinthető.

Az úszóbajnok borjúfókák medencéjének üvegfala előtt a „jaj de cuki” felkiáltás percenként hangzik el, mivel e különleges állatok mindenkit elvarázsolnak. Lili, Robi, Pierre és Kati ebédjének elfogyasztását érdeklődő szempárok követik, mivel ekkor a gondozó és kedvencei megmutatják a látogatóknak, hogy a megérkezésük óta folyó tréningeknek köszönhetően makréla és hering falatokért mire képesek. Integetnek uszonyukkal, forognak, kiemelkednek a vízből, háton úsznak és természetesen napról napra ügyesebbek.

Divatba jött a frakk viselése is az állatkertben, hiszen a totyogó, mókamester pingvinek pont úgy festenek, mint az operába készülő úriemberek. E különleges madárfaj víz alatti és víz feletti életét is megfigyelhetik a látogatók. A 16 pingvin angol és francia állatkertekből érkezett azzal a céllal, hogy a későbbiekben Veszprémben is szaporodhassanak. Mivel a pápaszemes pingvinek természetes élőhelye Dél-Afrika partjainál található, a meleget jobban szeretik, mint a hideget. Így a nyarat medencéjük partján hűsölve élvezik, a hideg idő beköszöntével pedig majd a pingvinházban tekinthetőek meg.

Már messziről feltűnik az az 5000 négyzetméteres hálóval fedett Magyarországban egyedülálló madárröpde, mely Dél-Amerika élővilágát mutatja be. A színpompás madarak között tavakkal, csobogókkal tarkított látogatói úton kanyaroghatunk, miközben skarlát íbiszek vagy flamingók szállhatnak el fejünk felett.

Veszprémben található hazánk talán legnagyobb szavanna bemutatója, ahol békésen élnek együtt a hatalmas orrszarvúak, az impozáns antilopok, a félénk mocsári antilopok, a zebrák, illetve a hosszú nyakú zsiráfok és a sebesen futó struccok. A kifutóhoz tartozik egy kilátó, melyről zsiráf-szemmagasságból szemlélhetik a látogatók a szavanna élővilágát.

Legyen az óvodásoknak szervezett medveles, húsvéti játék, gyereknapi foglalkozás vagy Föld napi esemény, a Veszprémi Állatkert mindig felelősséggel vett részt a térség kulturális és oktatási életében. 2009-ben átadták a Böbe Majom Tanodája oktató és kiállítóházat. A régi madárházból kialakított termek kapuja az óvodás korosztálytól a természetvédelmet hallgató egyetemistákig mindenki előtt nyitva áll. Az Állatkertben Répási László, Kasza Laci bácsi és Sigmond István munkásságának köszönhetően immár hagyománya van a biológia óráknak, hiszen az elmúlt több mint öt évtizedben generációk nőttek fel és kaptak egy életre szóló élményt és ismeretanyagot az itt látottakból.

A gyerekek kikapcsolódását szolgálják a kültéri játékok, a Kölyökdzsungel játszóház és terrárium, a Gulya-dombi pelenkázó a Csimpánzvilágban, a szoptatóhelyiség, a sok új pad és asztal, ahol piknikezni is lehet, valamit az Afrika-ház, amit szintén fel lehet keresni esős idő esetén. A Veszprémi Állatkert, mely immár egész napos programmá nőtte ki magát, minden korosztálynak tartalmas szórakozást nyújt az év minden napján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!