Veszprém

2015.05.11. 16:18

25 éve írta a Napló: Felére csökkentika tanszék létszámát

Veszprém - Másfél hónapja próbálom papírra vetni ennek az ügynek a tanulságait. Meghallgattam mindkét felet, hogy megismerjem az egymástól eltérő véleményeket. Ma sem tudom azonban, hogy kinek van igaza. Horváth Éva írása.

Balassa Gergő

Az ügy még februárban kezdődött, amikor a Veszprémi Vegyipari Egyetem társadalomtudományi tanszékén rendkívüli értekezletet tartottak. Ezen ott volt az egyetem rektora, helyettese, s természetesen az oktatók. Az utóbbiak minden előzetes információ nélkül itt tudták meg, hogy a tanszék létszámát a felére csökkentik. Az ok: a minisztérium nyomatékosan közölte a rektori kollégiummal, hogy szüntessék meg a volt marxista tanszékeket.

Az is kiderült ekkor, kiknek kell menniük. A kiválasztás szempontjai mindenki számára homályosnak tűntek, filozófus, szociológus, közgazdász egyaránt szerepelt a távozásra kiszemeltek között. Magyarázatként az oktatók megtudták: azoktól kívánnak megválni, akiknek diplomája könnyebb elhelyezkedést tesz lehetővé. Ebben az egyetem is segít, nem kell tehát attól félni, hogy valaki munka nélkül marad.

Az ügyről tudomást szerezve, még március elején megkérdeztem az egyetem rektorát is. Ő akkor nem létszámcsökkentésnek, hanem átszervezésnek minősítette a történteket, amit a tanárképző kar indítása indokolt. A tanszék korábbi feladatai ugyanis csökkentek ideológia tárgyak oktatására ma nincs szükség , viszont profiljuk pedagógiai tárgyakkal bővül.

A dolgot éppen ez, az egyetem profiljának szélesítése tette furcsává. Az már korábbról köztudott volt, hogy a veszprémi egyetem igazi universitas akar lenni, egyből többkarúvá válni, otthont adva a természettudomány mellett a humán oktatásnak is. Ez a tanári szak indítása miatt például új tárgyak bevezetését, ehhez pedig pedagógia, pszichológia és más tudományok oktatóinak alkalmazását teszi szükségessé. De tudjuk azt is, hogy a mérnök sem lehet szakbarbár, társadalomtudományi ismeretekre az egyetemen kell szert tennie.

Egyébként is felelőtlenség most változtatni, amikor nem tudjuk még, milyen oktatáspolitikai koncepciót dolgoz ki az új kormány, hogyan változik a felsőoktatás rendszere állítják a tanszékiek. Miben bízik az egyetem vezetése? Hogy végre érvényesül majd az egyetem autonómiája, s a megkezdett úton az egyetem többkarúvá alakításán végig tudnak menni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!