Veszprém

2015.03.12. 16:30

A szakácsversenyek során csiszolódik a gyémánt

Veszprém - Nézem az interneten az idei Bocuse d' Oron szerepelt magyar csapat menüsorát, és az jut eszembe, hogy a nagy szakácsversenyek is olyanok, mint a divatbemutatók.

Őrsi Ágnes

Falapokból, lufikból vagy éppen csokoládéból készített ruhában ugyan senki sem járna az utcán, mégis a bemutatók hatására minden évszakban érvényre jut a trend, ami szinte azonos időben jelenik meg Párizsban és Washingtonban, Stockholmban és Budapesten.

Ami tányérra kerül a szakácsversenyeken, éppen így bámulatra méltó; hihetetlen szín-, forma- és ízgazdagság. Erről beszélgetünk a SÉF iskola konyhájában Maurer István mesterszakács-szakoktatóval és két versenyre készülő tanítványával. Nem először járok a szentélyben , a látvány ismerős: fiúk-lányok dolgoznak elmélyülten.

Mindenki mással foglalatoskodik: itt helyes kis zöldséges tésztabugyor készül, ott szép, vékony mellszeletek sorakoznak, van, aki színes zöldségeket készít elő, páran a következő versenyről beszélgetnek. Óriási izgalom lóg a levegőben.

Maurer István, aki mindent szemmel tart, tanítványai kiváló menedzsere, azt mondja, hogy ez már nem tanár -diák viszony. Mindannyian kollégák, közösen készülnek a következő feladatra.

A versenyek során csiszolódik a gyémánt, és, hogy milyenné alakul, az a fiatalon és a felkészítő tanáron is múlik. Kérdésemre, hogy hova kell és hova lehet eljutni a szakképzés évei alatt, megtudom, hogy a két-, illetve hároméves képzést lehet választani. Mindkettőben a bizonyítvány feltétele, hogy a végzős diák össze tudjon állítani egy-egy háromfogásos menüt.

A sikeres Góg Boglárka és Löwenberger Ádám vendéglős lesz Fotó: Őrsi Ágnes

Kiugrási lehetőség bőven van: a szakma kiváló tanulója versenyek, a Worldskills és a Euroskills, a felcsúti, a tatai verseny, a szolnoki Pelikán Kupa vagy a Magyar Bajnokság. A SÉF szakács cukrász felszolgáló csapata három éven belül kétszer volt magyar bajnok.

Löwenberger Ádám és Góg Boglárka tizennegyedikes, vendéglősök lesznek. Az iskola csapatával megnyerték a harmadik Schnitta Sámuel felszolgáló szakács verseny regionális elődöntőjét. Most az országos döntőre gyakorolnak, amit március 26 28. között rendeznek Veszprémben, a SÉF iskolában és a Hangvillában. A feladat koktélkeverés, élő munkaként ételszervírozás a vendég előtt, és például úgy kell kiönteni egy üveg pezsgőt hét pohárba, hogy mindegyikbe ugyanannyi ital kerüljön. Ismétlési lehetőség nincs. Az országos döntő akárcsak az év végi vizsga idegen nyelvű, a menü magyarul a következő: előételnek fokhagymás, parajos fogastekercs mikrosalátával, zöldfűszeres vinegrettel. A bakonyi raguleves gombás tésztabatyuval készül. Főételként libamájjal töltött sertésszüzet ajánlanak baconbe tekerve, és rozé kacsamellet rakott padlizsánnal, burgonyapürével, narancsos mártással. Sült fagylalt cointreau-val flambírozva szerepel majd desszertként a menükártyán.

Természetesen megkérdeztem, mi kell ahhoz, hogy alig húsz évesen magabiztosan készülhessenek egy ekkora szakmai kihívásra. Ádám azt mondja, tizenkét évesen került be nagyszülei konyhájára.

Nagyapja gasztronómiai érdemérmes, inasként a Gundelben kezdte tanulni a szakmát. Az iskolát is ő ajánlotta unokájának, aki szintén úgy gondolja, először a kétkezi munkában kell otthon lenni és így megszerezni a mind magasabb szakmai fokozatot. Schnitta éttermi díjas mester szeretne lenni, és szeretne részt venni a pincér-világbajnokságon.

Boglárkával Cipruson figyeltek fel egymásra, ahol együtt voltak szakmai gyakorlaton. Két éve már, hogy Ádám határozottsága, ösztönös szakmaisága együtt jár Bogi szorgalmával, kreativitásával, mosolyával, jókedvével. Ő egy kávézóról álmodik, szép dekorációról, finom kávékról, nagy vendégkörről. Ezek a nem távoli jövő tervei, amiket megelőznek a ma napjai, a munka, a tanulás, mert hamar itt van a következő verseny.

A sikertörténet a konyhában lezajlott beszélgetés óta is folytatódott, az iskola újabb versenyen jutott túl.

A közelmúltban rendezték Felcsúton a III. Letenyey Farsangi Gasztroversenyt, amelyen a fogadó iskolán kívül nyolc szakképző intézményből érkeztek csapatok, köztük olyan nagyhírű iskolákból, mint a Gundel SZKI.

Azt mondják, matematikai esélyt sem adtak maguknak, az eredmény mégis az lett, hogy Maurer István diákjai, Viktor Botond és Vadász Attila nyerte meg a szakácsversenyt.

Jól szerepeltek a pincérek is, Végh Dávid tanítványai, a Demeter Tamás és Vizi András pincércsapat a harmadik helyet hozta el.

Kiválóan teljesítettek a másik veszprémi szakképző iskola, a Jendrassik Venesz diákjai is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!