Veszprém

2015.02.02. 17:05

A spanyol nagykövet nyitotta meg a kiállítást a Vetési gimnáziumban

A spanyol nagykövetség második világháború alatti embermentő tevékenységét bemutató kiállítás nyílt a Vetési gimnáziumban.

Marton Attila

Az Egy angyal Budapesten című tárlatot José Ángel López Jorrín, Spanyolország magyarországi nagykövete nyitotta meg a napokban. A kiállításról elmondta, a nagykövetség ügyvivője, Ángel Sanz Briz 1944-ben több mint ötezer zsidó megmentésében segédkezett, ezért a mai napig fontos ismertetni a szerepét.

Különleges jelentőségű a kiállítás az auschwitzi haláltábor felszabadításának hetvenedik évfordulója miatt, fogalmazott köszöntőjében Szántai Erzsébet, a Vetési Albert Gimnázium megbízott igazgatója. Volt egy angyal abban az embertelenségben, tette hozzá az iskolavezető, utalva arra, hogy a spanyol embermentő nevében szerepelt az angyal szó.

A kiállítás a magyarországi holokauszt történéseinek, valamint a spanyol nagykövetség korabeli munkájának ismertetése mellett Ángel Sanz Briz ügyvivő és társainak tevékenységét is bemutatja. Az ügyvivő spanyol útlevelet biztosított a magyar zsidóknak, megmentve őket a deportálástól. Tevékenységéért később megkapta a Világ Igaza elismerést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!