Várpalota

2014.09.01. 13:20

Visszatérő orgonista

Emlékezetes koncertet adott a napokban a római katolikus templomban a palotai gyökerekkel rendelkező orgonaművész, Lendvai István Gábor.

Szabó Péter Dániel

Visszatérő vendégként köszöntötték Várpalotán Lendvai István Gábort, hiszen a művész több alkalommal is játszott már a római katolikus templom orgonáján. Legutóbb öt esztendővel ezelőtt adott koncertet a városban, de az orgona idei felújításában is segédkezett.

Lendvai István Gábor a palotai templom megújult orgonájánál (Fotó: Pintér László)

– A munkálatok közben megkerestek, s kértek, hogy konzultáljak az orgonaépítővel. Ily módon a régi hangszert is megismerhettem. Mára egyenletesebb és fényesebb hangzással szolgálja a liturgiát. Különböző hangszínkombinációkat lehet eltárolni, ami rendkívül nagy segítség az előadók számára – mondta el Lendvai István Gábor, akinek augusztusi hangversenyén a német barokk, illetve a magyar és a francia romantika korából hallhattak zeneműveket az érdeklődők. Bach, Liszt, Pikéthy, Widor és Messiaen darabjai csendültek fel a vasárnap esti mise után.

A fiatal orgonaművész egyébként erősen kötődik Várpalotához. Édesapja, családja már az ötvenes évektől a településen élt. Lendvai István Gábor szülei válása után ugyan Veszprémben töltötte mindennapjait, ám gyakran meglátogatta édesapját, így rendszeres vendég volt Várpalotán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!