Várpalota

2014.04.09. 11:10

Védik a Baglyast a motorosoktól

Várpalota - A Natura 2000 élőhelyeit veszélyeztető illegális motorozás visszaszorítása érdekében összevont ellenőrzést tartottak a Baglyas-hegyen.

Tremmer Tamás

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrszolgálata, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság (BfNPI) természetvédelmi őrei a Várpalotai Rendőrkapitányság bevonásával közös ellenőrzési akciót hajtottak végre a várpalotai Baglyas-hegy térségében, mely az Európai Unió irányelvei alapján természetvédelmi szempontból kijelölt Natura 2000 terület része. Fischer József, a BfNPI természetvédelmi őrszolgálat-vezetőjé elmondta, az összevont ellenőrzés célja a Baglyas-hegy Natura 2000 élőhelyeit, védett és fokozottan védett fajait jelentős mértékben veszélyeztető illegális motocross tevékenység visszaszorítása volt. Az akciójuk során nyolc engedély nélküli motorost tartóztattak fel és vontak eljárás alá.

Illegális motorosok a hegyen (Fotó: BfNPI)

A Baglyas-hegy Veszprém megye egyik kiemelkedő botanikai és zoológiai értékeinek élőhelye. Az engedély nélküli motorozás a meredek hegyoldalon aktívan pusztítja a területen élő növényzetet, megindítja, elősegíti és fenntartja az eróziót, ezzel is fokozottan veszélyeztetve az ott élő pótolhatatlan növényzetet és élőhelyeket. A Baglyas-hegyen az aktuális adatok alapján több mint 70 védett és három fokozottan védett növényfaj él, melyek közül kiemeljük a dolomithoz kötődő bennszülött fajokat, különösen a magyar gurgolya és a Szent István-szegfű, valamint a henye boroszlán és a fanyarka országos szinten is kiemelkedő jelentős egyedszámú állományait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!