Várpalota

2014.08.20. 17:54

Várpalotai ünnepség: Szent István a közös nevező

Szent István hagyatéka ezer esztendeje igazodási pont, a magyar történelmi valóság megkerülhetetlen része, mondta el szerdán augusztus 20-a alkalmából rendezett várpalotai ünnepségen Talabér Márta polgármester.

Szabó Péter Dániel

Zuhogó esőben kezdődött az ünnepség, ám a Várpalotai Bányász Fúvószenekar térzenéjét hallva az égiek is megkönyörültek a résztvevőkön. Nemzeti imánkat, a himnuszt már verőfényes napsütésben játszotta a zenekar a Thury-vár előtt felállított színpadon. Tóth Julianna énekes és Kecse Adrián verses produkcióját követően Talabér Márta, Várpalota polgármestere köszöntötte az ünneplőket.

– Szent Istvánra emlékezünk, akinek személyisége már évszázadok óta közös nevezőként egyesíti mindazokat, akik a nemzet részének érzik és vallják magukat, függetlenül attól, hogy melyik országban élnek magyarként, milyen az ideológiai elkötelezettségük, politikai beállítottságuk, műveltségük és koruk. Hagyatéka ezer esztendeje etalon, igazodási pont, értékmérő, a magyar történelmi valóság megkerülhetetlen része. Ennek az ezer éves örökségnek része Várpalota is, amelynek megőrzése, gyarapítása és továbbadása a mi feladatunk és felelősségünk. Ezért a gyarapodásért dolgoztunk a múltban, dolgozunk most és folytatjuk a jövőben is – mondta el a polgármester, majd ezt követően megszegte az új kenyeret, amelyet szőlő és bor társaságában kínáltak a közönség soraiban.

Az ünnepi műsor két részből állt. Előbb a szép számú közönség nagy örömére Feke Pál énekelt, az alkalomhoz illően felcsendültek például az István, a király rockopera jól ismert taktusai. Az aranytorkú énekest a Veszprém-Bakony Táncegyüttes néptáncosai követték a színpadon. Az ünnepség zárásaként koszorúzásra került sor a vár előtt található, idén felavatott Szent István-szobornál. A várpalotai önkormányzat mellett koszorút helyezett el a Fidesz, valamint a Jobbik helyi szervezete.

Címkék#várpalota

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!